Na pewno Wasze przygotowania do Świąt są już zaawansowane, ale jak znam życie ciągle zastawiacie się czym w tym roku dopieścić rodzinę. Podrzucam Wam przepis na świąteczne pierniki z dodatkiem sztucznego miodu. I zanim wyłączycie przepis stwierdzając że pierniki powinny zawierać najprawdziwszy miód i to najlepiej gryczany pomyślcie o przepisie jak o eksperymencie kulinarnym. Do niedawna zapierałam się, że nigdy nie zrobię pierników ze sztucznego miodu – aż Asia nie poczęstowała mnie swoimi wypiekami. Tradycyjnie poprosiłam o przepis ponieważ pierniczki mi zasmakowały. Jakież było moje zdziwienie kiedy zobaczyłam składniki. Mogę tylko powiedzieć, że warto je upiec i z uśmiechem na twarzy zjeść. Te pierniczki maja jedna zaletę – nie twardnieją więc można je upiec tuz przed Świętami.
Jak upiec świąteczne pierniczki z dodatkiem sztucznego miodu?
Składniki:
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 175 g cukru pudru
- 120 g sztucznego miodu
- 750 g pszennej mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 – 2 opakowania korzennej przyprawy do piernika (lub 1 – 2 czubate łyżki domowej przyprawy do pierników)
- kakao (2-3 łyżeczki) – aby zabarwić pieniki
Jajka utrzeć z cukrem pudrem na gładką
masę. Dodać masło (nieroztopione) i dalej ucierać. Dodać lekko podgrzany sztuczny miód i wymieszać.
Do masy jajecznej dosypać suche składnik
i wyrobić ciasto. Ciasto piernikowe podzielić na mniejsze części i schłodzić
przez przynajmniej godzinę. Ciasto można pozostawić w lodówce na całą noc.
Tak przygotowane ciasto rozwałkować na
grubość 3 do 5 mm i wykrawać pierniczki w ulubionym kształcie.
Piec na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia w temperaturze 180 °C. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków
i tego czy wolicie je bardziej czy mniej spieczone. Piekę pierniczki około 5 –
7 minut.
Smacznego :- )
Pierniczki z dodatkiem sztucznego miodu |
pamiętam czasy kiedy moja mama do miodownika używała tylko sztucznego miodu :) ciasto smakowało świetnie
OdpowiedzUsuńBardzo ładne pierniczki :)
OdpowiedzUsuń