17 grudnia 2018

Kostka mandarynkowa z masą serową

Kostka mandarynkowa z masą serową
Święta to nie tylko makowce, serniki i pierniki, to dla mnie także wszechobecny zapach cytrusów. Pomarańcze i mandarynki zawsze będą  kojarzyć mi się z Bożym Narodzeniem, i dzieciństwem. Kiedy wszystko było już wysprzątane, upieczone i ugotowane, pojawiały się zdobyte w niewiadomy sposób delikatesy. Patera z pomarańczami i mandarynkami, druga z czekoladowymi cukierkami „kasztankami” i „malagami”.  Można było je próbować dopiero po wieczerzy wigilijnej – jako dziecko bardzo czekałam na ten moment. Dziś wszystko na wyciągniecie ręki i chyba nie wszyscy potrafią zrozumieć uśmiech na twarzy z powody jednej pachnącej mandarynki. Za to dziś proponuję Wam przepis na kostkę mandarynkową, takie nostalgiczne wspomnienie dawno minionych Świąt.


Kostka mandarynkowa z masą serową
Jak zrobić kostkę mandarynkową z masa serową?

Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowo-mandarynkowa
  • 2 puszki mandarynek (2x po 312g)
  • 400 g serka homogenizowanego
  • 3 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 250 g kremówki (30%)
  • 300 ml soku pozostałego z mandarynek
  • 30 g żelatyny
Dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru pudru

Kostka mandarynkowa z masą serową
Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Żółtka oddzielić od białek i ubić z 100 g cukru oraz cukru waniliowego  i skórką cytrynową na puszystą masę. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywna pianę i wymieszać z masą żółtkową. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać  z masą jajeczną. Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec 35 – 40 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić, przekroić na 2 placki.

Mandarynki odsączyć z zalewy, odłożyć około 15 cząstek do dekoracji.
Serek homogenizowany wymieszać z jogurtem i 3 łyżkami cukru pudru i cukrami waniliowymi. 300 ml soku mandarynkowego pozostałego po odsączeniu owoców zagotować, dodać żelatynę i rozpuścić – całość schłodzić. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Kremówkę wymieszać z masa serową i tężejąca żelatyną. Odłożyć kilka łyżek masy do dekoracji ciasta.
Do pozostałej masy dodać mandarynki i wymieszać. Biszkopt przełożyć masą mandarynkową. Wierzch ciasto obsypać cukrem pudrem. Ciasto podzielić na porcje. Na każdej porcji wycisnąć kleks masy i ozdobić mandarynkami.

Smacznego :- )
Kostka mandarynkowa z masą serową

Kostka mandarynkowa z masą serową


                       

2 komentarze:

  1. super ta kostka, też myślałam, żeby zrobić jakieś ciacho z mandarynkami, bo mam podobny sentyment :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście, czasy się pozmieniały jednak mandarynki i pomarańcze będą zawsze pachniały tak samo i przypominały o świętach :) Świetny pomysł na ciasto!

    OdpowiedzUsuń