21 grudnia 2018

Tort korzenno - pomarańczowy

Tort korzenno - pomarańczowy
Trudno się zdecydować czym zaskoczyć rodzinę na Święta. Tyle smakowitości i pomysłów. Z mojej strony dorzucę przepis na tort korzenno- pomarańczowy. Lekki biszkopt z dodatkiem przyprawy do pierników przełożony niezwykłym pomarańczowym kremem na bazie serka Philadelphia. Przyznam że ten krem zachwycił mnie. Smak inny niż tradycyjnego kremu maślanego, świetnie pasuje do świątecznego klimatu. Mam nadzieję, ze się skusicie i wypróbujecie ten przepis :- )

Tort korzenno - pomarańczowy

Jak zrobić tort korzenno-pomarańczowy?


Składniki na biszkopt:
6 jaj
125 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 – 3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
125 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Do nasączenia:
½ szklanki mocnej czarnej herbaty
2 łyżki likieru pomarańczowego

Krem pomarańczowy
375 g serka typu Philadelphia
200 g masła
200 g cukru pudru
skórka starta z 2 pomarańczy
3 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau lub ekstraktu pomarańczowego

Dodatkowo:
Plastry suszonych pomarańczy
Kawałki cynamonu
Czekoladowe płatki

Tort korzenno - pomarańczowy

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Żółtka oddzielić od białek i ubić z 100 g cukru oraz cukru waniliowego  i skórką cytrynową na puszystą masę. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywna pianę i wymieszać z masą żółtkową. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę piernikową delikatnie wymieszać  z masą jajeczną. Przygotować trzy okrągłe formy o średnicy 21 cm Dno blaszek wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Ciasto podzielić na trzy równe części przelać do foremek i piec około 20 do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.

Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na białą masę. Do masy dodawać porcjami serek Philadelphia. Na koniec do kremu dodać skórkę startą z pomarańczy oraz likier pomarańczowy.

Krem podzielić na trzy części. Wystudzone piernikowe biszkopty nasączyć mocna herbata z likierem pomarańczowym a następnie przełożyć masą pomarańczową. Na wierzchu tortu równo rozsmarować ostatnia część kremu.
Tort ozdobić wg uznania. Mogą to być jak w moim przypadku plastry suszonych pomarańczy, płatki czekoladowe i kawałki cynamonu.

Smacznego: -)

Tort korzenno - pomarańczowy


                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz