18 grudnia 2018

Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym
Spodobał Wam się przepis na śledzie w śmietanie, postanowiłam więc podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na pyszne śledzie w sosie musztardowym. Sos jest pikantny i aksamitny i świetnie pasuje do śledzi. Proponuję Wam śledzie wymoczyć w zimnej wodzie lub w mleku aby nie były zbyt słone. W przepisie polecam pozostawić je na dwie godziny, ale czas zależy od tego jak mocno słone kupicie płaty. Co do musztardy użytej do sosu to podstawą jest musztarda francuska z dużymi kulkami gorczycy. Dodajcie także drugi rodzaj musztardy ale takiej mocno zmielonej. W zależności jaki sos chcecie otrzymać dodajcie bardziej lub mniej pikantną musztardę.
 
Śledzie w sosie musztardowym

Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym?

Składniki:
  • 4 filety śledziowe
  • 1 kubeczek (około 220 g) kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka drobno mielonej musztardy np. delikatesowej, miodowej lub jeśli wolicie ostrzejszej
  • 3 łyżki musztardy francuskiej  (z ziarenkami)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 – 2 łyżeczki curry
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

 
Śledzie w sosie musztardowym

Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie lub mleku przez około dwie godziny. Śledzie odsączyć i pokroić na 2 – 3 centymetrowe paski.

Śmietanę wymieszać z majonezem, musztardą, curry i doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem.

Śledzie układać warstwami w wysokim naczyniu na przemian z sosem musztardowym, pozostawić na kilka godzin do przegryzienia.

Smacznego :- )
 
Śledzie w sosie musztardowym

                         

2 komentarze:

  1. Jestem ogromnym miłośnikiem ryb i to nie tylko śledzi, ale również innych. Szczególnie upodobałem sobie łososia. Sporo ciekawych przepisów mówiących o tym, w jaki sposób go przygotować można znaleźć na stronie internetowej znajdującej się pod adresem http://www.mowilosos.pl/

    OdpowiedzUsuń