18 kwietnia 2019

Kruche babeczki z pomarańczowym nadzieniem (Orange Curd)

Kruche babeczki z pomarańczowym nadzieniem (Orange Curd)
Czasami proste pomysły są najlepsze. Niby zwykłe kruche babeczki, niby tylko krem pomarańczowy a w domu te maleństwa zrobiły furorę. Bardo nam smakowały , rozpływały się w ustach  i na pewno upiekę je na Święta. Tym bardziej, że babeczki można upiec wcześniej, a Orange Curd można przygotować w pół godziny.  Ilość kremu z tego przepisu wystarczy do wypełnienie połowy kruchych babeczek, drugą połowę możecie napełnić np.: kajmakiem.
 
Kruche babeczki z pomarańczowym nadzieniem (Orange Curd)

Jak zrobić kruche babeczki z pomarańczowym nadzieniem (Orange Curd)?

Składniki na kruche babeczki(około 20 sztuk):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g masła, zimnego
  • 5 żółtek

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, żółtka,  cukier, sól, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez godzinę.
Foremki do babeczek posmarować masłem i obsypać bułka tartą lub mielonymi migdałami. Stolnicę obsypać mąką, ciasto podzielić na 3 części. Ciasto rozwałkować, podsypując w razie konieczności mąką  na grubość około 3 – 4  mm. Szklanką wykrawać kółka o średnicy nieco  większej niż średnica foremek do babeczek. Wykrojonymi krążkami z kruchego ciasta obłożyć foremki do babeczek. Ciasto ponakłuwać widelcem. Przed pieczeniem babeczki ponownie schłodzić w lodówce przez 20 – 30 minut (babeczki można także pozostawić w foremkach na całą noc).
Kruche babeczki piec około 15 – 18 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika babeczki wystudzić na kratce, aby pozostały kruche.

Kruche babeczki z pomarańczowym nadzieniem (Orange Curd)

Orange Curd
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 180 g cukru
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • skórka starta z 2 pomarańczy
Dodatkowo:
  • Ozdoby do dekoracji babeczek: czekoladowe jajeczka, pokruszone bezy, posypka karmelowa itp.
Pomarańcze wyszorować sola i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę (delikatnie nie narszjąc białej skórki). Wycisnąć sok z pomarańczy i ½ cytryny.
Orange curd najlepiej przygotować w kąpieli wodnej, istnieje mniejsze prawdopodobieństwo że wyjdzie nam pyszny pomarańczowy krem zamiast jajecznicy.
Jajka i żółtka wymieszać z cukrem, postawić na garnku z woda i mieszać. Do razu można dodać masło i sok z cytrusów oraz skórkę pomarańczową.  Gotujemy ciągle mieszając  przez 10-15 minut, aż powstanie krem o konsystencji budyniu. Należy uważać żeby jajka się nie ścięły. Jeśli chcecie żeby kem był aksamitny należy go  jeszcze ciepłego przelać przez sitko. Krem przełożyć do słoika i schłodzić.

Do każdej babeczki włożyć porcję kremu pomarańczowego. Ozdobić wg uznania. Babeczki przechowywać w lodówce. Około 30 minut przed podaniem wyciągnąć kruche babeczki  z lodówki.

Smacznego :- )

Kruche babeczki z pomarańczowym nadzieniem (Orange Curd)

Kruche babeczki z pomarańczowym nadzieniem (Orange Curd)


                          

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję. Czekam na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orange Curd, czyli angielski krem pomarańczowy jest przepyszny. Można go wykorzystać jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców, ale w babeczkach najlepiej się komponuje. Trzeba tylko pamiętać, żeby przygotowywać go na parze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, naprawdę godny polecenia. Zrobiłem te babeczki w formach, które wygrałem w konkursie i wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham babeczki! koniecznie muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń