Risotto z pieczarkami portobello |
Uwielbiam risotto w każdej postaci. To jedno z moich comfort food. Powolne gotowanie, mieszanie, dolewanie porcji bulionu relaksuje mnie i odpręża. Z prostych składników powstaje pyszne włoskie danie, kremiste, wilgotne, rozpływające się w ustach. Tym razem trafiła do mnie spora porcja pięknych pieczarek portobello idealnych do przygotowania grzybowego risotto. Brązowe pieczarki są intensywne w smaku i nadają potrawą grzybowy aromat. Rozgrzewające, kojące, jednogarnkowe danie przygotujecie w trzydzieści minut, oczywiście pod warunkiem, że macie wcześniej przygotowany domowy bulion lub rosół.
Jak przygotować risotto z brązowymi pieczarkami portobello?
Risotto z pieczarkami portobello |
Składniki:
- 500 g brązowych pieczarek portobello
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 cebule szalotki (lub jedna żółta cebula)
- 300 g ryżu arborio
- 4 łyżki masła
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- ok. 5 - 6 szklanek bulionu
- ok. 50 g parmezanu
- sól
- świeżo mielony pieprz
Risotto z pieczarkami portobello |
Pieczarki portobello
oczyścić (najlepiej pędzelkiem lub wilgotnym ręcznikiem papierowym), pokroić
w plasterki. Szalotki pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Na rozgrzaną patelnię
wrzucić łyżkę masła i plastry portobello, posolić i oprószyć świeżo mielonym
pieprzem. Smażyć na złoto przez około 5 – 8 minut. Pieczarki zdjąć z patelni i odstawić
na bok.
Na patelnię dodać kolejną łyżkę masła i zeszklić cebulę dymkę. Następnie dodać ryż i
podsmażać jeszcze dwie minuty. Ryż zalać białym, wytrawnym winem -wymieszać i
poczekać aż wino odparuje i zostanie wchłonięte przez ryż. Do ryży stopniowo
dolewać gorący bulion. Uzupełniać bulion jak tylko zostanie wchłonięty
przez ryż. Gotować przez 20-25 minut na małym ogniu, często mieszając.
Kiedy ryż będzie już miękki (na wierzchu
kremowy, a w środku nieco twardszy) doprawić
całość do smaku solą i pieprzem. Dodać połowę
podsmażonych pieczarek portobello, pozostałe 2 łyżki masła, starty parmezan –
wymieszać, pozostawić przez chwilę pod przykryciem.
Risotto podawać z
pozostałymi grzybami portobello, posypane
natką pietruszki.
Smacznego:- )
Risotto z pieczarkami portobello |
Właśnie zrobiłam swoje pierwsze risotto w moim życiu! Smakuje obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń