Kruche babeczki z pomarańczowym nadzieniem (Orange Curd) |
Czasami proste pomysły są najlepsze. Niby zwykłe kruche babeczki, niby tylko krem pomarańczowy a w domu te maleństwa zrobiły furorę. Bardo nam smakowały , rozpływały się w ustach i na pewno upiekę je na Święta. Tym bardziej, że babeczki można upiec wcześniej, a Orange Curd można przygotować w pół godziny. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy do wypełnienie połowy kruchych babeczek, drugą połowę możecie napełnić np.: kajmakiem.
Jak zrobić kruche babeczki z pomarańczowym nadzieniem (Orange Curd)?
Składniki na kruche babeczki(około 20 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g masła, zimnego
- 5 żółtek
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane
masło, żółtka, cukier, sól, cukier
waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią
spożywczą i chłodzić w lodówce przez godzinę.
Foremki do babeczek posmarować masłem i obsypać bułka
tartą lub mielonymi migdałami. Stolnicę obsypać mąką, ciasto podzielić na 3
części. Ciasto rozwałkować, podsypując w razie konieczności mąką na grubość około 3 – 4 mm. Szklanką wykrawać kółka o średnicy
nieco większej niż średnica foremek do babeczek.
Wykrojonymi krążkami z kruchego ciasta obłożyć foremki do babeczek. Ciasto
ponakłuwać widelcem. Przed pieczeniem babeczki ponownie schłodzić w lodówce
przez 20 – 30 minut (babeczki można także pozostawić w foremkach na całą
noc).
Kruche babeczki piec około 15 – 18 minut w
temperaturze 200ºC na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika babeczki
wystudzić na kratce, aby pozostały kruche.
Kruche babeczki z pomarańczowym nadzieniem (Orange Curd) |
Orange Curd
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 180 g cukru
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- skórka starta z 2 pomarańczy
Dodatkowo:
- Ozdoby do dekoracji babeczek: czekoladowe jajeczka, pokruszone bezy, posypka karmelowa itp.
Pomarańcze wyszorować
sola i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę (delikatnie nie narszjąc białej
skórki). Wycisnąć sok z pomarańczy i ½ cytryny.
Orange curd
najlepiej przygotować w kąpieli wodnej, istnieje mniejsze prawdopodobieństwo że
wyjdzie nam pyszny pomarańczowy krem zamiast jajecznicy.
Jajka i żółtka
wymieszać z cukrem, postawić na garnku z woda i mieszać. Do razu można dodać
masło i sok z cytrusów oraz skórkę pomarańczową. Gotujemy ciągle mieszając przez 10-15 minut, aż powstanie krem o
konsystencji budyniu. Należy uważać żeby jajka się nie ścięły. Jeśli chcecie
żeby kem był aksamitny należy go jeszcze
ciepłego przelać przez sitko. Krem przełożyć do słoika i schłodzić.
Do każdej babeczki włożyć porcję kremu pomarańczowego.
Ozdobić wg uznania. Babeczki przechowywać w lodówce. Około 30 minut przed
podaniem wyciągnąć kruche babeczki z
lodówki.
Smacznego :- )
Kruche babeczki z pomarańczowym nadzieniem (Orange Curd) |
Kruche babeczki z pomarańczowym nadzieniem (Orange Curd) |
Bardzo ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję. Czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuńSuper post. Oby tak dalej :)
OdpowiedzUsuńOrange Curd, czyli angielski krem pomarańczowy jest przepyszny. Można go wykorzystać jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców, ale w babeczkach najlepiej się komponuje. Trzeba tylko pamiętać, żeby przygotowywać go na parze :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, naprawdę godny polecenia. Zrobiłem te babeczki w formach, które wygrałem w konkursie i wyszły przepyszne :)
OdpowiedzUsuńkocham babeczki! koniecznie muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuń