Zapiekana biała kiełbasa w winie z jabłkami |
Biała kiełbasa niewątpliwie kojarzy się z Wielkanocą. Przyrządzić ją można na różne sposoby. Najbardziej lubimy ją podaną w żurku albo w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna jest tez zapiekana w białym winie z jabłkami i cebulą. Dziś właśnie dzielę się z Wami tym przepisem, który możecie wykorzystać nie tylko w czasie wiosennych świąt. I choć zdjęcia nie są zbyt apetyczne i wahałam się czy je Wam pokazać, zapewniam Was że tak zapiekana biała kiełbasa jest przepyszna :- )
Zapiekana biała kiełbasa w winie z jabłkami |
Jak zrobić zapiekaną białą kiełbasę w winie z jabłkami?
Składniki:
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- kawałek masła (½ łyżki)
- 2 kwaśne jabłka np.: boskop
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka majeranku lub kilka gałązek świeżego majeranku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Cebule pokroić w piórka. Na patelni
rozpuścić masło i podsmażyć cebulę, ze szczypta soli i pieprzu. Cebula powinna
zmięknąć i się lekko zarumienić.
Jabłka podzielić na ósemki i wykroić gniazda nasienne.
W szklance wymieszać miód, musztardę
francuską i wino z odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć
zrumienioną cebulę, białą surowa kiełbasę, cząstki jabłek, ząbki czosnku. Całość posmarować marynatą i obsypać majerankiem.
Kiełbasę wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180°C i piec 45 – 60 minut w zależności jak mocno zrumieniona
kiełbasę lubicie.
Smacznego :- )
Zapiekana biała kiełbasa w winie z jabłkami |
Bardzo lubię białą kiełbasę. Na pewno skorzystam z przepisu 😊 ❤
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń