15 kwietnia 2019

Zapiekana biała kiełbasa w winie z jabłkami

Zapiekana biała kiełbasa w winie z jabłkami 
Biała kiełbasa niewątpliwie kojarzy się z Wielkanocą. Przyrządzić ją można na różne sposoby. Najbardziej lubimy ją podaną w żurku albo w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna jest tez zapiekana w białym winie z jabłkami i cebulą. Dziś właśnie dzielę się z Wami tym przepisem, który możecie wykorzystać nie tylko w czasie wiosennych świąt. I choć zdjęcia nie są zbyt apetyczne i wahałam się czy je Wam pokazać, zapewniam Was że tak zapiekana biała kiełbasa jest przepyszna :- )
Zapiekana biała kiełbasa w winie z jabłkami 

Jak zrobić zapiekaną białą kiełbasę w winie z jabłkami?

Składniki:
  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • kawałek masła (½ łyżki)
  • 2 kwaśne jabłka np.: boskop
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka majeranku lub kilka gałązek świeżego majeranku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Cebule pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę, ze szczypta soli i pieprzu. Cebula powinna zmięknąć i się lekko zarumienić.

Jabłka podzielić na ósemki i wykroić gniazda nasienne.

W szklance wymieszać miód, musztardę francuską i wino z odrobina świeżo zmielonego pieprzu.

W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć zrumienioną cebulę, białą surowa kiełbasę,  cząstki jabłek, ząbki czosnku.  Całość posmarować  marynatą i obsypać majerankiem.
Kiełbasę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 45 – 60 minut w zależności jak mocno zrumieniona kiełbasę lubicie.

Smacznego :- )

Zapiekana biała kiełbasa w winie z jabłkami 


                              

2 komentarze :

  1. Bardzo lubię białą kiełbasę. Na pewno skorzystam z przepisu 😊 ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń