Chlebek marchewkowy |
Uwielbiam wszystkie ciasta marchewkowe. Na blogu znajdziecie przepis na tort marchewkowy i ciasto marchewkowo-migdałowe. Dziś przepis na prosty chlebek marchewkowy, który zrobicie bez użycia miksera. Wystarczy tarka z małymi oczkami i widelec :- ) Do ciasta zamiast migdałów możecie dodać inne orzechy włoskie, pekan, ziemne czy nerkowce. Dla ułatwienia sobie pieczenia takiego chlebka marchewkowego prace siłowe czyli tarcie marchwi, zlecam zawsze męskiej części mojej rodziny. Na pewno znajdziecie w lodówce marchew a w szafce trochę mąki – do dzieła :- *
Jak zrobić najprostszy na świecie chlebek marchewkowy?
Chlebek marchewkowy |
Składniki:
- 400 g startej na drobnych oczkach marchwi
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 50 g płatków migdałowych
- 300 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
- 2 łyżki płatków migdałowych do obsypania wierzchu ciasta
Chlebek marchewkowy |
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 190ºC. Podłużną formę o wymiarach ok. 36 x 12 wyłożyć
papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Do jednej
miski wsypać suche składniki (mąkę pszenną, cynamon, kurkumę, imbir, sodę,
płatki migdałowe) całość wymieszać. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jajka,
olej rzepakowy, cukier. Płynne składniki wlać do miski z sypkimi składnikami – lekko
wymieszać za pomocą widelca. Do ciasta dodać startą na małych oczkach marchew, delikatnie
wymieszać.
Płynne ciasto
marchewkowe przełożyć do prostokątnej formy, posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 70 – 80 minut, do tzw. "suchego
patyczka".
Smacznego:-
)
Chlebek marchewkowy |
To wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńChlebek wychodzi przepyszny. Robiłam go już 3 razy i za każdym razem bardzo szybko znika z blachy
OdpowiedzUsuńRobiłam, jest pyszny!
OdpowiedzUsuń