19 marca 2020

Risotto z pieczarkami portobello

Risotto z pieczarkami portobello
Uwielbiam risotto w każdej postaci.  To jedno z moich comfort food.  Powolne gotowanie, mieszanie, dolewanie porcji bulionu relaksuje mnie i odpręża.  Z prostych składników powstaje pyszne włoskie danie, kremiste, wilgotne, rozpływające się w ustach.   Tym razem trafiła do mnie spora porcja pięknych pieczarek portobello idealnych do przygotowania grzybowego risotto.  Brązowe pieczarki są intensywne w smaku i nadają potrawą grzybowy aromat.  Rozgrzewające, kojące, jednogarnkowe danie przygotujecie w trzydzieści minut, oczywiście pod warunkiem, że macie wcześniej przygotowany domowy bulion lub rosół. 

Jak przygotować risotto z brązowymi pieczarkami portobello?


Risotto z pieczarkami portobello

Składniki:
  • 500 g brązowych pieczarek portobello
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 cebule szalotki (lub jedna żółta cebula)
  • 300 g ryżu arborio  
  • 4 łyżki masła
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ok. 5 - 6  szklanek bulionu
  • ok. 50 g parmezanu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Risotto z pieczarkami portobello

Pieczarki portobello oczyścić (najlepiej pędzelkiem lub wilgotnym ręcznikiem papierowym), pokroić w plasterki. Szalotki pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżkę masła i plastry portobello, posolić i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Smażyć na złoto przez około 5 – 8 minut. Pieczarki zdjąć z patelni i odstawić na bok.
Na patelnię dodać  kolejną łyżkę masła  i zeszklić cebulę dymkę. Następnie dodać ryż i podsmażać jeszcze dwie minuty. Ryż zalać białym, wytrawnym winem -wymieszać i poczekać aż wino odparuje i zostanie wchłonięte przez ryż. Do ryży stopniowo dolewać gorący bulion. Uzupełniać bulion jak tylko zostanie wchłonięty przez ryż. Gotować przez 20-25 minut na małym ogniu,  często mieszając. 

Kiedy ryż będzie już miękki (na wierzchu kremowy, a w środku nieco  twardszy) doprawić całość do smaku solą i pieprzem.  Dodać połowę podsmażonych pieczarek portobello, pozostałe 2 łyżki masła, starty parmezan – wymieszać, pozostawić przez chwilę pod przykryciem. 

Risotto podawać z pozostałymi grzybami portobello,  posypane natką pietruszki.

Smacznego:- )

Risotto z pieczarkami portobello



                         

1 komentarz :

  1. Właśnie zrobiłam swoje pierwsze risotto w moim życiu! Smakuje obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń