Bezy przełożone cytrynowym kremem (Lemon Curd) |
Pyszny, puszysty krem cytrynowy, który można podawać na tysiąc sposobów. Dla mnie wspaniale smakuje z bezami i kruchymi ciasteczkami. Wyjątkowy dodatek do babeczek czy tortów. Lemon crud to krem na bazie jajek, masła i cytryny. Robi się go szybko a efekt jest zniewalający. Jeśli krem przelejecie przez sito będzie aksamitny, orzeźwiający, słodko-kwaśny – po prostu musicie spróbować. Krem ten dobrze się przechowuje nawet do dwóch tygodni więc można przygotować go już dziś i podać w czasie Świąt.
Bezy przełożone cytrynowym kremem (Lemon Curd) |
Jak przygotować aksamitny krem cytrynowy Lemon Crud?
Składniki na Lemon
Curd:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 160 g cukru
- 2 cytryny
Dodatkowo:
- małe bezy
Krem lemon crud
należy przygotować w kąpieli wodnej.
Cytryny wyszorować
solą i sparzyć wrzątkiem. Skórkę cytryny zetrzeć na małych oczkach tarki (delikatnie
nie naruszając białej skórki). Wycisnąć sok z cytryn.
Jajka i żółtka
wymieszać z cukrem w metalowej misce, postawić na garnku z wodą i mieszać. Od razu można dodać masło i sok z cytryn oraz startą skórkę cytrynową. Gotować ciągle mieszając przez 10-15 minut, aż powstanie krem o
konsystencji budyniu. Należy uważać żeby jajka się nie ścięły. Jeśli chcecie
żeby kem był aksamitny należy go jeszcze
ciepłego przelać przez sitko. Krem przełożyć do słoika i schłodzić.
Kremem lemon crud świetnie smakuje z bezami.
Krem jest także pysznym dodatkiem do kruchych
babeczek. W okresie wielkanocnym można wykorzystać go do przygotowania mazurka.
Smacznego :- )
Bezy przełożone cytrynowym kremem (Lemon Curd) |
Bezy przełożone cytrynowym kremem (Lemon Curd) |
mm.. uwielbiam bezy
OdpowiedzUsuńOkej, bedzie do kawy :-))
OdpowiedzUsuńJak dlugo mozna przechowywac przelozone bezy? Czy przez noc w lodowce nie zaczna sie rozpuszczac?
OdpowiedzUsuń