8 kwietnia 2020

Bezy przełożone cytrynowym kremem (Lemon Curd)

Bezy przełożone cytrynowym kremem  (Lemon Curd)
Pyszny, puszysty krem cytrynowy, który można podawać na tysiąc sposobów. Dla mnie wspaniale smakuje z bezami i kruchymi ciasteczkami. Wyjątkowy  dodatek do babeczek czy tortów. Lemon crud to krem na bazie jajek, masła i cytryny. Robi się go szybko a efekt jest zniewalający. Jeśli krem przelejecie przez sito będzie aksamitny, orzeźwiający, słodko-kwaśny – po prostu musicie spróbować. Krem ten dobrze się przechowuje nawet do dwóch tygodni więc można przygotować go już dziś i podać w czasie Świąt.


Bezy przełożone cytrynowym kremem  (Lemon Curd)

Jak przygotować aksamitny krem cytrynowy Lemon Crud?


Składniki na  Lemon Curd:
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 160 g cukru
  • 2 cytryny


Dodatkowo:
  • małe bezy

Bezy przełożone cytrynowym kremem  (Lemon Curd)
Krem lemon crud należy przygotować w kąpieli wodnej.
Cytryny wyszorować solą i sparzyć wrzątkiem. Skórkę cytryny zetrzeć na małych oczkach tarki (delikatnie nie naruszając białej skórki). Wycisnąć sok z cytryn.
Jajka i żółtka wymieszać z cukrem w metalowej misce, postawić na garnku z wodą i mieszać. Od razu można dodać masło i sok z cytryn oraz startą skórkę cytrynową.  Gotować ciągle mieszając przez 10-15 minut, aż powstanie krem o konsystencji budyniu. Należy uważać żeby jajka się nie ścięły. Jeśli chcecie żeby kem był aksamitny należy go  jeszcze ciepłego przelać przez sitko. Krem przełożyć do słoika i schłodzić.

Kremem lemon crud świetnie smakuje z bezami.
Krem jest także pysznym dodatkiem do kruchych babeczek. W okresie wielkanocnym można wykorzystać go do przygotowania mazurka.

Smacznego :- )


Bezy przełożone cytrynowym kremem  (Lemon Curd)
Bezy przełożone cytrynowym kremem  (Lemon Curd)


                      

3 komentarze:

  1. Jak dlugo mozna przechowywac przelozone bezy? Czy przez noc w lodowce nie zaczna sie rozpuszczac?

    OdpowiedzUsuń