Uwielbiam szybkie ciasta, które można przygotować bez użycia miksera. Do przygotowania dzisiejszego ciasta wystarcza dwie miski i widelec. Dzięki kawałkom jabłek, to pyszne ciasto długo pozostaje wilgotne, a dodatek płatków owsianych i orzechów sprawia, że to bardzo pożywne ciasto. Zamiast orzechów pekan i migdałów możecie użyć innych np. włoskich lub laskowych, zamiast żurawiny możecie wrzucić do ciasta rodzynki lub suszone śliwki. Śmiało można dorzucić przepis na ciasto owsiano - orzechowe z jabłkami do kolekcji z chlebkami bananowymi lub ciastami marchewkowymi.
Jak przygotować pyszne ciasto owsiano-orzechowe z jabłkami?
Składniki suche:
- 170 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g płatków owsianych górskich
- 30 g orzechów pekan
- 30 g płatków migdałowych
- 30 g łezek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
- 70 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 2 jabłka
Składniki mokre:
- 160 g drobnego cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- ⅓ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- ½ szklanki maślanki
- 2 jajka
Dodatkowo:
- kilka cienkich plastrów jabłka do dekoracji
W jednej misce
wymieszać suche składniki: mąkę pszenna i ziemniaczaną, płatki owsiane, sodę,
orzechy, żurawinę, łezki czekoladowe i kakao.
W drugiej misce wymieszać składniki mokre: olej, maślankę, jajka, cukier, cukier waniliowy.
Jabłka obrać i pokroić w jednocentymetrową kostkę
Do mąki dodać jabłka pokrojone w kostkę, wymieszać. Dodać mokre składniki i całość połączyć za pomocą widelca, nie mieszając składników ciasta zbyt dokładnie. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej odrobiną masła. Na wierzchu ciasta ułożyć plastry jabłka.
Piec przez 60-70
minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka.
Smacznego : )
arcypyszne ciasto
OdpowiedzUsuńto samo chciałam napisać, arcypyszne :)
OdpowiedzUsuń