Na nadchodzące upały może przydać się Wam przepis na orzeźwiającą, lekką zupę cytrynową. Przygotowanie takiej zupy jest bardzo proste, zwłaszcza jeśli macie pod ręką gotowy rosół domowy oraz sok Limmi z cytryny. Zupa cytrynowa to grecki przysmak, który rokrocznie pojawia się wiosną i latem na moim stole. Zupa nie tylko pięknie wygląda, ale jest także wyjątkowo aksamitna i delikatna. Zupę cytrynową najczęściej podaję z ryżem Arborio lub z makaronem orzo z odrobiną natki pietruszki lub koperku.
Zupa cytrynowa z ryżem |
Jak ugotować aksamitną zupę cytrynową z ryżem ?
Składniki:
- 1 l domowego rosołu
- ¼ szklanki soku z cytryny Limmi
- 3 jajka
- ½ szklanki śmietany 12%
- ugotowany ryż Arborio
- kawałki drobiowego gotowanego mięsa
- natka pietruszki do podania
Zupa cytrynowa z ryżem |
Rosół zagotować
na małym ogniu. Odlać 1 szklankę bulionu i lekko ostudzić.
Jajka
roztrzepać trzepaczką, aby się lekko spieniły. Dodać do jajek śmietanę oraz powoli
wlać sok z cytryny Limmi (można dodać
najpierw część soku Limmi i ewentualnie resztą soku doprawić zupę do smaku). Zahartować
jajka - do masy jajecznej małym
strumieniem wlać lekko przestudzony bulion. Przelać całość do garnka z rosołem
i dokładnie wymieszać. Gotować około 5 minut na małym ogniu, zupy nie można
doprowadzić do wrzenia bo mogą ściąć się jajka.
Zupę cytrynową
doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz jeśli to konieczne dodatkową porcją
soku cytrynowego Limmi.
Zupę podawać
z ugotowanym ryżem Arborio, gotowanym mięsem kurczaka oraz natką pietruszki.
Smacznego :- )
Zupa cytrynowa z ryżem |
Zupa cytrynowa z ryżem |
Dwukrotnie byłam w Grecji, ale nie trafiłam na taką zupę;) Szkoda, bo spróbowałabym z chęcią:D Jaka jest jej grecka nazwa?
OdpowiedzUsuń