10 listopada 2021

Kostka pomarańczowo – kakaowa

ciasto pomarańczowe

Kostka pomarańczowo – kakaowa

Jeśli szukacie łatwego do przygotowania pysznego ciasta to mam dziś dla Was przepis na pyszną kostkę pomarańczowo- kakaową. Ciasto jest aromatyczne, niezbyt słodkie i znika błyskawicznie z talerzy. Jeśli masa pomarańczowa będzie dla Was za mało słodka dodajcie więcej cukru pudru do masy serowej. Ciasto najlepiej smakuje w miłym towarzystwie z  filiżanką dobrej kawy.

Kostka pomarańczowo – kakaowa 

Jak zrobić kostkę pomarańczowo-kakaową?

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 6 jaj
  • 18 dkg cukru
  • mały cukier z wanilią
  • 13 dkg mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Prostokątną blachę o wymiarach 23 cm x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier wymieszany z  cukrem waniliowym. Ubijać do momentu aż cały cukier całkowicie się rozpuści. Dodawać kolejno żółtka, miksować aż powstanie gęsta puszysta piana. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miseczki.  Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę oraz startą skórkę pomarańczową. Całość delikatnie wymieszać, starając się, aby piana nie opadła.  Masę przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Kakaowy biszkopt piec około 20 – 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika przykryć bawełniana ściereczką i ostudzić.

  
ciasto pomarańczowe na imieniny

Kostka pomarańczowo – kakaowa 

Składniki na masę pomarańczową:

  • 250 g twarogu tłustego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
  • 250 ml śmietany kremówki 30%

 Lukier cytrynowy:

  • sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
  • 10 – 12 łyżek cukru pudru

 Dodatkowo:

  • kolorowa posypka

Pomarańczowe ciasto imieninowe

Kostka pomarańczowo – kakaowa 

Sok z wyciśnięty z pomarańczy wlać do szklanki. Uzupełnić woda, tak aby otrzymać około 200 ml płynu. Wodę z sokiem zagotować i rozpuścić w niej galaretkę pomarańczową – ostudzić.

Twaróg zmiksować z dodatkiem cukru pudru oraz skórką pomarańczową na gładka masę. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno.

Do masy serowej dodać schłodzona galaretkę pomarańczową – całość zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.

Biszkopt przekroić na pół i przełożyć tężejącą masą serowo – pomarańczową. Schłodzić w lodówce.

Z soku z pomarańczy przygotować lukier. Do soku dodawać stopniowo cukier puder aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Pomarańczowym lukrem posmarować wierzch kakaowego biszkoptu. Kostkę kakaowo – cytrynową można  ozdobić dodatkowo kolorową, posypką.

 Smacznego:- )

placek pomarańczowy

Kostka pomarańczowo– kakaowa


Ciasto kakaowe z masą pomarańczową

Kostka pomarańczowo – kakaowa



                    

1 komentarz :