Jeśli szukacie łatwego do przygotowania pysznego ciasta to mam dziś dla Was przepis na pyszną kostkę pomarańczowo- kakaową. Ciasto jest aromatyczne, niezbyt słodkie i znika błyskawicznie z talerzy. Jeśli masa pomarańczowa będzie dla Was za mało słodka dodajcie więcej cukru pudru do masy serowej. Ciasto najlepiej smakuje w miłym towarzystwie z filiżanką dobrej kawy.
Kostka pomarańczowo – kakaowa |
Jak zrobić kostkę pomarańczowo-kakaową?
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 6 jaj
- 18 dkg cukru
- mały cukier z wanilią
- 13 dkg mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- skórka starta z ½ pomarańczy
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Prostokątną blachę o wymiarach 23 cm x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić białka
od żółtek Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Do ubitej piany stopniowo
dodawać cukier wymieszany z cukrem
waniliowym. Ubijać do momentu aż cały cukier całkowicie się rozpuści. Dodawać
kolejno żółtka, miksować aż powstanie gęsta puszysta piana. Mąkę, kakao i
proszek do pieczenia przesiać do miseczki.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę oraz startą skórkę pomarańczową.
Całość delikatnie wymieszać, starając się, aby piana nie opadła. Masę przełożyć do prostokątnej formy
wyłożonej papierem do pieczenia. Kakaowy
biszkopt piec około 20 – 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Biszkopt po
wyjęciu z piekarnika przykryć bawełniana ściereczką i ostudzić.
Kostka pomarańczowo – kakaowa |
Składniki na masę pomarańczową:
- 250 g twarogu tłustego
- 1 galaretka pomarańczowa
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z ½ pomarańczy
- sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
- 250 ml śmietany kremówki 30%
Lukier cytrynowy:
- sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
- 10 – 12 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- kolorowa posypka
Kostka pomarańczowo – kakaowa |
Sok z wyciśnięty z pomarańczy wlać do szklanki. Uzupełnić woda, tak aby otrzymać około 200 ml płynu. Wodę z sokiem zagotować i rozpuścić w niej galaretkę pomarańczową – ostudzić.
Twaróg zmiksować
z dodatkiem cukru pudru oraz skórką pomarańczową na gładka masę. Schłodzoną
kremówkę ubić na sztywno.
Do masy serowej
dodać schłodzona galaretkę pomarańczową – całość zmiksować. Dodać ubitą
śmietanę i delikatnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół i przełożyć tężejącą masą serowo – pomarańczową. Schłodzić w lodówce.
Z soku z pomarańczy przygotować lukier. Do soku dodawać stopniowo cukier puder aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Pomarańczowym lukrem posmarować wierzch kakaowego biszkoptu. Kostkę kakaowo – cytrynową można ozdobić dodatkowo kolorową, posypką.
Smacznego:- )
Kostka pomarańczowo– kakaowa |
Ciekawy pomysł na ciasto :) Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń