Sałatka z fasolki szparagowej i suszonych pomidorów |
Jeszcze na straganach można kupić świeżą fasolkę szparagową i jeśli ją lubicie zachęcam do przygotowania sałatki z dodatkiem suszonych pomidorów, prażonego słonecznika i świeżych ziół. Sałatka świetnie nadaje się na lunch lub lekką kolację. Sałatka najbardziej smakuje mi ze skibką razowego chleba. Sałatkę możecie ubogacić dodając do niej oliwki albo ulubiony ser sałatkowy. Najważniejsze żeby nie rozgotować fasolki, powinna zostać lekko chrupiąca.
Sałatka z fasolki szparagowej i suszonych pomidorów
Sałatka z fasolki szparagowej i suszonych pomidorów |
Jak zrobić sałatkę z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami?
Składniki:
- około 500g ugotowanej al dente fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
- 7 – 8 pomidorów suszonych z zalewy
- 3-4 łyżki uprażonych pestek słonecznika lub dyni
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z zalewy od suszonych pomidorów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól
- pieprz
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- garść świeżych listków bazylii
Sałatka z fasolki szparagowej i suszonych pomidorów |
Fasolkę szparagową wrzucić do zimnej , osolonej wody.
Gotować 4 – 10 minut od momentu jak woda
zawrze . Fasolka powinna być jędrna i chrupiąca. Im fasolka młodsza tym
szybciej się ugotuje. Fasolkę ostudzić.
Suszone pomidory pokroić na cienkie paseczki.
Wszystkie składniki na dressing (oliwę, miód, czosnek,
musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz) dokładnie wymieszać .
Do miski wrzucić ugotowaną fasolkę, suszone pomidory, polać
sosemi wymieszać . Przed podaniem posypać natka pietruszki, listkami bazylii i
posypać prażonymi pestkami.
Smacznego :- )
Sałatka z fasolki szparagowej i suszonych pomidorów |
Sałatka z fasolki szparagowej i suszonych pomidorów |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz