Tort Tęczowa Kraina upieczony na piąte urodziny miłośniczki My Little Pony:- ) Ciasto biszkoptowe, przełożone dwoma masami gruszkowymi. Warstwa gruszkowej frużeliny oraz masa na bazie bitej śmietany i musu gruszkowego. Delikatne ciasto idealne dla całej rodziny.
Przygotowanie gruszek z kompotu*:
· 1½ kg gruszek
· 7 – 8 łyżek cukru
Gruszki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, i oczyścić z gniazd nasiennych. Owoce włożyć do garnka, dolać wody tyle, aby zakryły gruszki, dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20– 25 minut, tak aby gruszki były miękkie, ale nie rozpadały się. Ostudzić.
*Gruszki warto przygotować dzień wcześniej.
Biszkopt:
· 6 jaj
· 180 g cukru
· 180 g mąki
· 1 opakowania cukru waniliowego
· szczypta soli
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białko ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać kolejno żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę w dwóch porcjach. Mąkę i proszek wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 25 - 30 min, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.
Biszkopt podzielić na 3 blaty.
Masa gruszkowa:
· 500 – 600 g gruszek z kompotu (połowę porcji wcześniej przygotowanych gruszek)
· ½ l kompotu gruszkowego
· 1 budyń śmietankowy z cukrem na ¾ l mleka
· 3 łyżki soku z cytryny
Gruszki pokroić w kostkę. Z kompotu gruszkowego i soku z cytryny ugotować budyń.
Do masy dodać pokrojone gruszki.
Wokół tortownicy zapiąć obręcz, na dno położyć pierwszy blat biszkoptowy. Na ciasto wyłożyć jeszcze ciepłą masę gruszkową i przykryć drugim blatem.
Masa gruszkowo – śmietanowa:
· 500 – 600 g gruszek z kompotu (druga połowa wcześniej przygotowanych gruszek)
· 250 g kremówki
· 3 łyżki cukru pudru
· 20 g żelatyny (porcja na 1 litr płynu)
Żelatynę zalać ok. 100 ml kompotu gruszkowego. Gruszki zmiksować blenderm na gładką masę. Kremówkę ubić na pianę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do zmiksowanych gruszek. Do masy dołożyć ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać. Powstały krem przełożyć na biszkopt i przykryć ostatnim blatem. Chłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
Dekoracja:
· 100 g marcepana
· 100 g masła
· 200 g cukru pudru dobrej jakości
· 2 łyżki wody
· kilka kropli olejku waniliowego
· barwniki spożywcze
· cukrowe ozdoby: kwiatki, listki, perełki itp.
Przygotować lukier maślany. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Dodać olejek waniliowy, wodę i miksować jeszcze chwilę. Gotowy krem wymieszać z zielonym barwnikiem i ozdobić nim tort z każdej strony.
Marcepan zagnieść z cukrem pudrem, podzielić na 7 równych części, zabarwić na różowo, czerwono, pomarańczowo, żółto, zielono, niebiesko i fioletowo. Z kolorowych kulek zrobić paski i stworzyć tęczę, ułożyć na zielonym kremie.
Tort ozdobić kwiatami, listkami, perełkami i innymi cukrowymi cudami.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Ładne rzeczy
Śliczny :). Księżniczka musiała się ucieszyć :)
OdpowiedzUsuńbajeczny!
OdpowiedzUsuńtort upiekłam wg przepisu. w smaku bombowy moja dziecko okrzyknęło mnie "Magdą Gesl"...
OdpowiedzUsuńDziękuję dziekuje za ten blog
cieszę się, że tort się udał i smakował:) zapraszam do wypróbowania innych przepisów:)
OdpowiedzUsuń