Sezon szarlotkowy w pełni. Jabłka kuszą świeżością, kolorami i zapachem. Koniecznie trzeba więc przygotować ten owocowy placek, który osłodzi ponure późnojesienne dni . Niezwykłe połączenie jabłek z masą budyniową i kruchym ciastem. Nie zdążyłam go schłodzić, jeszcze ciepły znikał w zastraszającym tempie…
Składniki na ciasto:
· 180 g mąki krupczatki
· 40 g mąki pełnoziarnistej
· 60 g masła
· 60 g cukru
· 1
cukier waniliowy
· 2
żółtka
· 1
łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta
soli
Składniki na masę budyniową:
· 2
budynie śmietankowe z cukrem
· 750
ml śmietany 30%*
· cukier
waniliowy
Dodatkowo:
· 4
– 5 dużych jabłek
· rodzynki,
żurawiny, cynamon**
· płatki
migdałów
Z podanych składników zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy
26 cm
wyłożyć ciastem i uformować brzeg. Ciasto podziurkować widelcem i włożyć do
lodówki.
W czasie kiedy ciasto
się chłodzi obrać jabłka, przekroić je w
połowie i usunąć gniazda nasienne z pestkami.
Jabłka ułożyć w tortownicy na cieście, tak by otwór z jabłek był na górze. Do
otworu wsypać kilka rodzynek i żurawin z
odrobiną cynamonu.
Ugotować budyń na śmietanie
z dodatkiem cukru waniliowego (ewentualnie dosłodzić). Ciasto i jabłka zalać
masą budyniową. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 60 minut
do momentu kiedy budyń się przyrumieniony. W połowie pieczenia ciasto posypać
płatkami migdałowymi.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto schłodzić. Można oczywiście
podawać z lodami i bitą śmietaną:- )
Smacznego:- )
* placek można „odchudzić” jeśli zamiast śmietany 30%
użyjemy 12% lub mleka
** zamiast rodzynek i żurawin można użyć ulubionej konfitury
np.: z czarnej porzeczki
Ciekawy przepis. Lubię nietradycyjne szzrlotki :)
OdpowiedzUsuńJabłka ukryte pod budyniem - noo :) Pysznie!
OdpowiedzUsuńJabłuszka z budyńkiem - pychotka normalnie :)
OdpowiedzUsuń