1 listopada 2012

Grzyby marynowane


Przepis, który już dawno powinien się tu pojawić, ale umknął mi. Marynowane grzybki z przepisu mojego taty (któremu dziękuję za zdradzenie rodzinnego, tajnego przepisu). Idealne do „wódeczki”:-) Bardzo lubię grzyby w occie choć niekoniecznie do napojów procentowych. Przydadzą się do sosu tatarskiego, albo na wigilijny stół. Na pewno pięknie będą wyglądać na półkach w spiżarni obok papryki konserwowej, suszonych pomidorów w zalewie i ajvaru:- )

Składniki na 3 słoiki :
·       1 kg grzybów leśnych
·       1 cebula
·       1 łyżeczka soli

Zalewa octowa:
·       1 szklanki octu 10% octu
·       3 szklanki wody
·       3 liście laurowe
·       6 ziarna ziela angielskiego
·       1 łyżka soli
·       6 łyżek cukru
·       1 cebula pokrojona w ćwiartki
·       1 marchew pokrojona w słupki

Dodatkowo:
·       gorczyca

Grzyby oczyścić, opłukać, większe przekroić na pół. Grzyby i jedną cebulę wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok. 30 minut. Grzyby odsączyć, cebulę wyrzucić.

Grzyby przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików (do ok. ⅔ wysokości).

Wodę zagotować z cukrem, solą i przyprawami, cebulą i marchewką, octem. Do każdego słoika wrzuć pół łyżeczki ziaren gorczycy i napełnić zalewą octową. Słoiki zakręcić i krótko pasteryzować. Odstawić w chłodne miejsce.

Smacznego:- )



2 komentarze:

  1. Zapraszam na nowy konkurs śniadaniowy na http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeuwielbiam takie grzybki a mój szwagier szaleje na ich punkcie :)

    OdpowiedzUsuń