8 października 2012

Papryka konserwowa

Papryka, której smak zachwyca wszystkich. Papryka konserwowa w zalewie lekko octowej,  słodka, chrupiąca, cudownie smakuje zimą, kiedy za oknem biało i mroźno. Przepis zdobył mój mąż najlepszy od najlepszego kolegi Przemka W. :-) Jeśli macie jeszcze wolne słoiki i lubicie paprykę polecam gorąco ten przepis.
Składniki:

  • 5 kg papryki
Zalewa:

  • 3 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • ziele angielski
  • liść laurowy
Dodatkowo:

  • olej rzepakowy
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę lub w paski. Z pozostałych składników zagotować zalewę. Do wrzącej zalewy wrzucić paprykę i gotować 5 minut. Paprykę ułożyć w wygrzanych wrzątkiem słoikach, zalać zalewą. Na wierzch dodać po 1 łyżce oleju. Zamknąć słoiki, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
          Smacznego!



2 komentarze :

  1. O, bardzo dobrze, że ten olej jest bez gotowania, to więcej składników odżywczych zachowa (choć akurat rzepakowy na szczęście nawet podgrzewany tak szybko ich nie traci). Papryczka wygląda pierwsza klasa, z przyjemnością bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...i papryczkę uwielbiam.Piękne słoiczki :)

    OdpowiedzUsuń