3 listopada 2012

Gulasz z pieczarkami


Gulasz to kolejne danie jednogarnkowe, które chętnie gotuję. Potrawa, którą można  przygotować dzień przed podaniem i świetnie pasuje do kasz. A ponieważ jedzenie wszelkiego rodzaju kasz jest bardzo zdrowe, przyrządzam kawałki mięsa duszone z warzywami  w aromatycznym sosie i serwuję moim głodomorom:- )

Jak zrobić gulasz z pieczarkami?

Składniki:
·       800 g wieprzowiny na gulasz*
·       500 g pieczarek
·       125 ml wywaru (może być z kostki)
·       250 ml czerwonego wytrawnego wina
·       1 – 2 liście laurowe
·       3 – 4 marchewki
·       200 g szalotek
·       4 ząbki czosnku pokrojone w słupki
·       100 ml śmietany
·       pęczek natki pietruszki
·       2 łyżki mąki
·       1 łyżka masła
·       3 łyżki oleju rzepakowego
·       sól, pieprz, czerwona papryka w proszku

Mięso pokroić w kostkę, pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Szalotki pokroić w ćwiartki. Marchew i czosnek pokroić w słupki. Na tłuszczu podsmażyć lekko osolone grzyby z cebulą. Kiedy się lekko zarumienią zdjąć  z patelni i włożyć do garnka z grubym dnem. Na tym samym tłuszczu usmażyć lekko osolone mięso, kiedy się zarumieni dodać do grzybów. Całość zalać wywarem i winem, dodać liść laurowy, ok. 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki. Wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. jedną godzinę. Dodać marchew i czosnek dusić jeszcze przez 20 minut. Na koniec wlać mąkę rozprowadzona w odrobinie wody oraz śmietanę. Wymieszać i gotować jeszcze jakieś 5 minut. Przed podaniem wsypać posiekana pietruszkę. Podawać z ulubioną kaszą lub z ziemniakami.

Smacznego:- )
  
*użyłam mięsa wieprzowego od szynki

Źródło przepisu: M. Kuroń „Kuchnia Polska”





1 komentarz :

  1. Wygląda mega apetycznie :) Ale ta łyżka masła imo zupełnie zbędna - tłuszcz zwierzęcy i tak już jest w wieprzowinie, po co go dokładać, a wszystko z powodzeniem można usmażyć po prostu na oleju rzepakowym, który też jest na liście składników. Tak będzie zdrowiej dla serca :)

    OdpowiedzUsuń