Chłodnik truskawkowo-rabarbarowy z pianką |
Uff… jak gorąco! Ciągle szukamy czegoś zimnego, co choć na chwilę ochłodzi rozgrzane ciało:- ) Oprócz zainstalowania klimatyzacji, wyjazdu nad morze lub kąpieli w chłodnej wodzie, proponuję chłodnik truskawkowo – rabarbarowy. Kremowa zupa dzięki karmelizacji cukru oraz dodatkowi białego wina zyskuje niezwykły aromat. Niestety trzeba spędzić trochę czasu w gorącej kuchni, ale smak zupy na pewno wynagrodzi ten trud;- )
Składniki:
· 500 g truskawek
· 400 g rabarbaru
· 130 g cukru
· 300 ml wytrawnego białego wina
Dodatkowo:
· 200 – 300g truskawek
· 1 białko
· 1 łyżka cukru
· zmielony cynamon
· kilka listków mięty do ozdoby
Truskawki i rabarbar oczyścić, opłukać i osaczyć. Truskawki przekroić na pół, rabarbar pokroić w małe kawałki.
Białko ubić z łyżką cukru na sztywna pianę. Z piany wykrawać kluseczki i wkładać na wrzącą wodę, gotować 5 – 7 minut (woda powinna tylko mrugać).
Mus wlać do głębokich talerzy, dodać pozostałe truskawki pokrojone w ćwiartki. Każdą porcję chłodnika posypać cynamonem i udekorować kluseczkami z białka i miętą. Jeśli chcecie aby zupa była bardziej sycąca podajcie ją z makaronem:- )
Smacznego:- )
Jeśli lubicie zupy owocowe polecam także kremową zupę truskawkową.
Chłodnik truskawkowo-rabarbarowy z pianką |
Chłodnik truskawkowo-rabarbarowy z pianką |
świetny chłodnik na słodko :)
OdpowiedzUsuńNa taką pogodę jak dzisiaj- ideał!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za dodanie go do akcji rabarbar 2013!
ja też ostatnio rozsmakowuję się w rabarbarze. świetny przepis:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń