Kremowa zupa truskawkowa |
Składniki:Pyszna kremowa zupa truskawkowa, najlepsza przygotowana ze świeżych owoców. W zimie oczywiście można posiłkować się mrożonkami i zajadając zupę wspominać gorące lato. Wyjątkowy delikatny korzenny aromat nadaje zupie dodatek goździków. Ta owocowa różowa zupa podana z makaronem w kształcie serc, będzie świetnie prezentować się na walentynkowym stole:- )
• 300 g truskawek (mogą być mrożone)
• ¾ l wody
• 150 g słodkiej śmietanki
• 70 g mąki ziemniaczanej
• 100 g cukru
• 1 opakowanie cukru z wanilią
• szczypta soli
• szczypta kurkumy
• łyżka soku z cytryny
• 2 – 4 goździki do smaku (rozgniecione w moździerzu)
Dodatkowo:
• makaron
• kilka cienkich plasterków truskawek do ozdoby
• listki bazylii lub mięty do ozdoby
Truskawki zmiksować, dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Całość zagotować, ciągle mieszając (trwa to ok. 10 minut)*.
Ugotować ulubiony makaron al dente wg. przepisu.
Zupę podawać z makaronem przybraną zielonymi listkami i cienkimi plasterkami truskawek.
*Zupę przygotowałam w Thermomixie.
Zmiksować truskawek czas 10 s, obroty poz. Turbo.
Dodać resztę składników i gotować, czas 9 minut/temp. 100ºC, obroty poz. 3.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Vorwerk „Nowoczesne gotowanie”
Kremowa zupa truskawkowa |
Kremowa zupa truskawkowa |
Kremowa zupa truskawkowa |
Kremowa zupa truskawkowa |
Zupa truskawkowa? Nigdy nie jadłam. Patrząc po składnikach, jej smak przypadłby mi do gustu. Czuję, że mocno mnie zainspirowałaś :)
OdpowiedzUsuńTaką zupę owocową mozna przygotować z malin, wiśni, jagód, czarnej porzeczki... Gorąco polecam:)
OdpowiedzUsuńTen serduszkowy makaron zrobił na mnie wrażenie :)
OdpowiedzUsuńPycha wyszła...jak u Mamy;) nie dawalem tylko mąki.
OdpowiedzUsuńłoo, genialny pomysł! ja również nie jadłam takiego cuda :)
OdpowiedzUsuńto sie nazywa fantazja!
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk