Granola truskawkowa |
Owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań, nie przepadam za tymi długo gotowanymi, wolę z rana sobie coś nie coś pochrapać:- ) Na fali truskawkowego szaleństwa przygotowałam granolę z dodatkiem tych owoców. Powstała fantastycznie uprażona mieszanka płatków owsianych i żytnich z ziarnami, niezbyt słodka - dla mnie idealna. Granolę możecie zmienić według uznania, pomijając mniej lubiane składniki, zastępując je innymi:- )
Składniki:
· 1 ½ szklanki płatków owsianych górskich
· 1 szklanka płatków żytnich
· ½ szklanki złocistego siemienia lnianego
· ½ szklanki słonecznika
· ½ szklanki sezamu
· ½ szklanki wiórków kokosowych
· 100 g posiekanych migdałów
· 4 łyżki cukru trzcinowego *
· 2 łyżki miodu *
· ¼ szklanki oleju rzepakowego
· ¼ szklanki wody
· 400 g zmiksowanych truskawek
W dużej misce wymieszać płatki owsiane z ziarnami, orzechami (wszystkie suche składniki).
W drugiej misce wymieszać składniki mokre i cukier (cukier, miód, olej, wodę i zmiksowane truskawki). Suche składniki połączyć z mokrymi. Powstałą masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wypiekać w temperaturze 160ºC przez 70 – 90 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku.
*jeśli lubicie bardzo słodką granolę należy dodać więcej cukru lub miodu
Smacznego:- )
Granola truskawkowa |
Fajna alternatywa dla wysoko słodzonych płatków dla dzieci.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, dość interesujące rozwiązanie, jeżeli chodzi o użycie płatków :)
OdpowiedzUsuńpyszna, zdrowa domowa granola ;D
OdpowiedzUsuńpysznie!
OdpowiedzUsuń