Pieczone pierogi żytnio-orkiszowe z mielonym mięsem |
Czy tydzień bez pierogów, jest tygodniem straconym? U mnie w domu tak! Kierując się tą zasadą i uwielbieniem męskiej części rodziny do tego właśnie dania, przygotowałam pieczone pierogi z farszem z mięsa mielonego. Dobrze smakują na ciepło i na zimno, pysznie komponują się z sosem jogurtowym i sałatką. Świetnie nadają się na przekąskę piknikową:- )
Składniki na pierogi (2 blachy):
· 100 g mąki orkiszowej typ 700
+ 1 łyżka
· 100 g mąki żytniej typ 720
· 100 g mąki żytniej typ 2000
· grudka
drożdży wielkości orzecha włoskiego
· ⅓
kostki masła
· 1
łyżka cukru
· 5
łyżek letniego mleka
· 1
łyżeczka soli
Dodatkowo:
· 1
jajko
· złociste
siemię lniane lub zioła prowansalskie do posypania pierogów
Drożdże rozetrzeć z cukrem na
płynną masę, dodać letnie mleko, łyżkę mąki orkiszowej, wymieszać i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przesiać z solą, posiekanym masłem, dodać
jajko, wyrośnięte drożdże i szybko zagnieść ciasto. Ciasto odłożyć, przykryć
bawełnianą ściereczką i pozostawić na około 30 minut. Kiedy ciasto
odpocznie cienko je rozwałkować, ewentualnie podsypując mąką, wycinać kwadraty,
nakładać wystudzony farsz i zalepiać jak zwykłe pierogi, lecz w kształcie
trójkątów. Gotowe pierogi posmarować
roztrzepanym jajkiem, posypać złotym lnem – lub innymi ulubionymi
dodatkami (makiem, kminkiem ziołami). Piec na złoty kolor, około 15 minut w
temperaturze 180°C .
Farsz:
· ½
kg mielonego mięsa
· 1
cebula
· ¼
kg pieczarek
· ½
papryki
· 80 g koncentratu pomidorowego
· 2
łyżki papryki w proszku
· 1
½ łyżki ziół prowansalskich
· 1
łyżeczka soli
Mięso osolić i podpiec lekko na
patelni, dodać posiekaną drobno cebulę. Całość smażyć aż mięso się zarumieni.
Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać
koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, zioła prowansalskie, ewentualnie
doprawić solą i pieprzem.
Smacznego:- )
Pieczone pierogi żytnio-orkiszowe z mielonym mięsem |
Pieczone pierogi żytnio-orkiszowe z mielonym mięsem |
Pieczone pierogi żytnio-orkiszowe z mielonym mięsem |
Niezwykle apetycznie się prezentują. Taka zdrowsza wersja pierogów bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwina
Smakowicie wygladaja, no i sa zdrowe - w to mi graj!
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia - a talerz jaki cudny!
OdpowiedzUsuńpasuje pod kolor pomidorków.
smakowite pierogi.
dziękuję bardzo za miłe słowa:)
OdpowiedzUsuńJakie smakowitości...muszę wypróbować przepis:)Pozdrawiam serdecznie i słonecznie:)
OdpowiedzUsuńPeninia*
♥♥♥
Czy te pierogi da się upiec bez drożdży, na proszku do pieczenia? Dla osoby na diecie bezdrożdzowej...
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie. A smakuje pewnie jeszcze lepiej. I zdrowo! :)
OdpowiedzUsuń