27 czerwca 2013

Pieczone pierogi żytnio-orkiszowe z mielonym mięsem


Pieczone pierogi żytnio-orkiszowe z mielonym mięsem
Czy tydzień bez pierogów, jest tygodniem straconym? U mnie w domu tak! Kierując się tą zasadą i uwielbieniem męskiej części rodziny do tego właśnie dania, przygotowałam pieczone pierogi z farszem z mięsa mielonego. Dobrze smakują na ciepło i na zimno, pysznie komponują się z sosem jogurtowym i sałatką. Świetnie nadają się na przekąskę piknikową:- )
Składniki na pierogi (2 blachy):
·       100 g mąki orkiszowej typ 700 + 1 łyżka
·       100 g mąki żytniej typ 720
·       100 g mąki żytniej typ 2000
·       grudka drożdży wielkości orzecha włoskiego
·       ⅓ kostki masła
·       1 łyżka cukru
·       5 łyżek letniego mleka
·       1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
·       1 jajko
·       złociste siemię lniane lub zioła prowansalskie do posypania pierogów

Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynną masę, dodać letnie mleko, łyżkę mąki orkiszowej, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przesiać z solą, posiekanym masłem, dodać jajko, wyrośnięte drożdże i szybko zagnieść ciasto. Ciasto odłożyć, przykryć bawełnianą  ściereczką  i pozostawić na około 30 minut. Kiedy ciasto odpocznie cienko je rozwałkować, ewentualnie podsypując mąką, wycinać kwadraty, nakładać wystudzony farsz i zalepiać jak zwykłe pierogi, lecz w kształcie trójkątów. Gotowe pierogi posmarować  roztrzepanym jajkiem, posypać złotym lnem – lub innymi ulubionymi dodatkami (makiem, kminkiem ziołami). Piec na złoty kolor, około 15 minut w temperaturze 180°C.

Farsz:
·       ½ kg mielonego mięsa
·       1 cebula
·       ¼ kg pieczarek
·       ½ papryki
·       80 g koncentratu pomidorowego
·       2 łyżki papryki w proszku
·       1 ½ łyżki ziół prowansalskich
·       1 łyżeczka soli

Mięso osolić i podpiec lekko na patelni, dodać posiekaną drobno cebulę. Całość smażyć aż mięso się zarumieni. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, zioła prowansalskie, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Smacznego:- )


Pieczone pierogi żytnio-orkiszowe z mielonym mięsem

Pieczone pierogi żytnio-orkiszowe z mielonym mięsem
Pieczone pierogi żytnio-orkiszowe z mielonym mięsem

7 komentarzy :

  1. Niezwykle apetycznie się prezentują. Taka zdrowsza wersja pierogów bardzo mi się podoba :)

    pozdrawiam

    Malwina

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygladaja, no i sa zdrowe - w to mi graj!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia - a talerz jaki cudny!
    pasuje pod kolor pomidorków.

    smakowite pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie smakowitości...muszę wypróbować przepis:)Pozdrawiam serdecznie i słonecznie:)
    Peninia*
    ♥♥♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy te pierogi da się upiec bez drożdży, na proszku do pieczenia? Dla osoby na diecie bezdrożdzowej...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudnie. A smakuje pewnie jeszcze lepiej. I zdrowo! :)

    OdpowiedzUsuń