21 lutego 2013

Pierogi z piekarnika z delikatnym mięsnym farszem

Pierogi z piekarnika z delikatnym mięsnym farszem
Tak! znowu pierogi, tym razem pieczone:- ) Chłopaki sceptycznie odnosili się do tego pomysłu, ale tylko do momentu konsumpcji. Jednogłośnie stwierdzili, że to ulubione pierogi (obok tych owocowych), miękkie, delikatne, puszyste, lekko chrupiące, dzięki dodatkowi kurkumy słonecznie żółte. Zaletą tak przygotowanych pierogów jest to, że łatwo dają się zamrozić i po odgrzaniu w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej nie trącą na smaku. Do przygotowania farszu użyłam gotowanego mięsa z rosołu. Pierogi podałam z szybkim barszczem nazakwasie  i sosem czosnkowym.

Składniki:
·       300 g mąki pszennej + 1 łyżka
·       bryłka drożdży wielkości orzecha włoskiego
·       1/3 kostki zimnego masła
·       1 łyżka cukru
·       1 łyżeczka soli
·       1 jajko
·       3-4 łyżki kwaśnej śmietany (18-22%)
·       ½ łyżeczki kurkumy

Dodatkowo:
·       jajko do posmarowania pierogów
·       czarnuszka, złoty len do posypania


Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynną masę, dodać śmietanę, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z solą, posiekać masło, dodać jajko, wyrośnięte drożdże i szybko zagnieść ciasto. Ciasto odłożyć, przykryć bawełnianą  ściereczką  i pozostawić na około 30 minut. Kiedy ciasto odpocznie cienko je rozwałkować ewentualnie podsypując mąką, wycinać kółka, nakładać farsz i zalepiać jak zwykłe pierogi. Gotowe pierogi posmarować  roztrzepanym jajkiem, posypać czarnuszką i złotym lnem – lub innymi ulubionymi dodatkami (makiem, kminkiem ziołami). Piec około 15 minut w temperaturze 180°C.

Farsz:
·       3 ugotowane udka kurczaka
·       ½ cebuli
·       1 marchew z rosołu
·       ½ pietruszki z rosołu
·       ½ pęczka natki pietruszki
·       sól, pieprz, chili

Mięso oddzielić od kości i zmielić na gładką masę razem z warzywami. Dodać posiekana pietruszkę i ewentualnie przyprawy. Taki farsz można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki: koncentrat pomidorowy, oliwki i zioła prowansalskie, suszone pomidory – możliwości jest wiele.


Sos czosnkowy:
·       1 mały jogurt grecki
·       2 – 3 zabki czosnku
·       Szczypta kurkumy
·       sól

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z kurkumą. Doprawić solą.

Barszcz:
·       ½ porcji buraków ukiszonych (zakwas z ½ kg buraków, ok. 1 l zakwasu)
·       1½ litr rosołu
·       1 łyżeczka suszonego majeranku (lub więcej jeśli lubicie jego smak)
·       1 liść laurowy
·       1 ziele angielskie
·       1 ząbek czosnku
·       2 suszone grzyby
·       200 ml soku jabłkowego
·       świeżo zmielony czarny pieprz
·       ½ łyżeczka cukru
·       sól do smaku

Do rosołu dodać zawartość słoika (ukiszone buraczki z sokiem). Dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojony czosnek, suszone grzyby, sok jabłkowy, pieprz, cukier i sól, pieprz do smaku. Wymieszać i zagotować na bardzo małym ogniu. Trzymać tak zupę bez przykrycia na małym ogniu przez około 30 minut, barszcz ma tylko delikatnie się podgrzewać. Zupę przecedzić do czystego garnka, w razie potrzeby doprawić solą pieprzem lub majerankiem.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Z piekarnika

Pierogi z piekarnika z delikatnym mięsnym farszem
Pierogi z piekarnika z delikatnym mięsnym farszem

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz