Pierogi z piekarnika z delikatnym mięsnym farszem |
Tak! znowu pierogi, tym razem pieczone:- ) Chłopaki sceptycznie odnosili się do tego pomysłu, ale tylko do momentu konsumpcji. Jednogłośnie stwierdzili, że to ulubione pierogi (obok tych owocowych), miękkie, delikatne, puszyste, lekko chrupiące, dzięki dodatkowi kurkumy słonecznie żółte. Zaletą tak przygotowanych pierogów jest to, że łatwo dają się zamrozić i po odgrzaniu w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej nie trącą na smaku. Do przygotowania farszu użyłam gotowanego mięsa z rosołu. Pierogi podałam z szybkim barszczem nazakwasie i sosem czosnkowym.
Składniki:
· 300 g mąki pszennej + 1 łyżka
· bryłka
drożdży wielkości orzecha włoskiego
· 1/3
kostki zimnego masła
· 1
łyżka cukru
· 1
łyżeczka soli
· 1
jajko
· 3-4
łyżki kwaśnej śmietany (18-22%)
· ½
łyżeczki kurkumy
Dodatkowo:
· jajko
do posmarowania pierogów
· czarnuszka,
złoty len do posypania
Drożdże rozetrzeć z cukrem na
płynną masę, dodać śmietanę, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z solą, posiekać masło, dodać jajko, wyrośnięte
drożdże i szybko zagnieść ciasto. Ciasto odłożyć, przykryć bawełnianą ściereczką
i pozostawić na około 30 minut. Kiedy ciasto odpocznie cienko je
rozwałkować ewentualnie podsypując mąką, wycinać kółka, nakładać farsz i
zalepiać jak zwykłe pierogi. Gotowe pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnuszką i
złotym lnem – lub innymi ulubionymi dodatkami (makiem, kminkiem ziołami). Piec
około 15 minut w temperaturze 180°C .
Farsz:
· 3
ugotowane udka kurczaka
· ½
cebuli
· 1
marchew z rosołu
· ½
pietruszki z rosołu
· ½
pęczka natki pietruszki
· sól,
pieprz, chili
Mięso oddzielić od kości i
zmielić na gładką masę razem z warzywami. Dodać posiekana pietruszkę i
ewentualnie przyprawy. Taki farsz można dowolnie modyfikować dodając ulubione
składniki: koncentrat pomidorowy, oliwki i zioła prowansalskie, suszone
pomidory – możliwości jest wiele.
Sos czosnkowy:
· 1
mały jogurt grecki
· 2
– 3 zabki czosnku
· Szczypta
kurkumy
· sól
Czosnek obrać, przecisnąć przez
praskę i wymieszać z kurkumą. Doprawić solą.
Barszcz:
· 1½
litr rosołu
· 1
łyżeczka suszonego majeranku (lub więcej jeśli lubicie jego smak)
· 1
liść laurowy
· 1
ziele angielskie
· 1
ząbek czosnku
· 2
suszone grzyby
· 200
ml soku jabłkowego
· świeżo
zmielony czarny pieprz
· ½
łyżeczka cukru
· sól
do smaku
Do rosołu dodać zawartość słoika (ukiszone buraczki z sokiem).
Dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojony czosnek, suszone
grzyby, sok jabłkowy, pieprz, cukier i sól, pieprz do smaku. Wymieszać i
zagotować na bardzo małym ogniu. Trzymać tak zupę bez przykrycia na małym ogniu
przez około 30 minut, barszcz ma tylko delikatnie się podgrzewać. Zupę przecedzić
do czystego garnka, w razie potrzeby doprawić solą pieprzem lub majerankiem.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Z piekarnika
Pierogi z piekarnika z delikatnym mięsnym farszem |
Pierogi z piekarnika z delikatnym mięsnym farszem |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz