Najlepsze ciasto ucierane z owocami i kokosową kruszonką |
Ciasto, które zachwyciło całą moją rodzinę. Proste, błyskawiczne (najwięcej czasu zabrało mi drylowanie wiśni) i bardzo, bardzo smaczne. Wypróbowaliśmy wersję z rabarbarem i truskawkami, a ciasto na zdjęciach upiekłam z wiśniami, malinami i czarna porzeczką – pychota;- ) Myślę, że pojawią się jeszcze wariacje jagodowe, jesienią śliwkowo-cynamonowe i kto wie co jeszcze wpadnie mi do głowy.
Składniki na ciasto:
· 500 g obranych owoców*
· 200 g masła
· 1 szklanka cukru pudru
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· 4 jaja
· 1 szklanki mąki orkiszowej typ 700**
· ½ szklanki maki orkiszowej razowej
· 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Owoce umyć, osuszyć, obrać, wypestkować (użyłam mieszanki wiśni, czarnej porzeczki i malin). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując kolejno dodawać jajka. Do masy dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia – starannie wymieszać.
Składniki na kruszonkę:
· 5 łyżek zimnego masła
· 5 łyżek mąki orkiszowej typ 700
· 5 łyżek cukru
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· 5 łyżek wiórków kokosowych
Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać po czym ułożyć na nim warstwę owoców. Na wierzchu rozsypać kokosową kruszonkę. Piec 60 – 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
* można użyć dowolnych owoców: truskawek, rabarbaru, wiśni, porzeczek, jagód, malin itd.
** piekłam już to ciasto używając mąki pszennej, mąki orkiszowej razowej – każda z wersji jest pyszna:- )
Smacznego:- )
Najlepsze ciasto ucierane z owocami i kokosową kruszonką |
Najlepsze ciasto ucierane z owocami i kokosową kruszonką |
Najlepsze ciasto ucierane z owocami i kokosową kruszonką |
Wygląda naprawdę świetnie :) dziękuję za zgłoszenie przepisu do wiśniowej akcji :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj wlasnie bede piekla ale nie wiem co to jest maka orkiszowa bo mieszkam w Dk
OdpowiedzUsuńCieszę się, że skorzystasz z przepisu:) Mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną (najlepiej użyć mąkę tortową i razową jak w przepisie). Orkisz to starożytna odmiana pszenicy na pewno można dostać taka mąkę w sklepach ze zdrową żywnością:)
Usuń