Tort Formuła 1 |
Po zeszłorocznym rainbow cake Junior zażyczył sobie w tym roku na urodziny tort w kształcie bolidu Formuły 1. Mimo, że próbowałam z nim negocjować, namawiałam do zmiany decyzji, wymyślałam niebiańskie smaki – ściana! Uparło się moje dziecię na samochód, szybki samochód… Musiałam więc zakasać rękawy i przygotować tort z wykorzystaniem lukru plastycznego, kremu maślanego brzoskwiniowo - morelowego i delikatnego biszkoptu czekoladowego.. Przyznam, że było to dla mnie kolejne rzeźbiarskie wyzwanie:- ) Na szczęście trud został doceniony synowskim „wow!”, warto więc było spędzić trochę czasu w kuchni:- )
Jak zrobić tort w kształcie Formuły 1?
Składniki na ciasto:
· 8
jaj
· 240 g cukru
· 100 g mąki orkiszowej typ 700
· 100 g skrobi ziemniaczanej
· 40 g kakao
· 2
łyżeczki proszku do pieczenia
· 3
łyżki oleju
· szczypta
soli
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywna pianę z
szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować
na gęstą pianę. Dodać olej i jeszcze chwilę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem
do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać z pianą. Ciasto przełożyć do
prostokątnej formy 27 x 39 cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 – 25 minut w temperaturze 180ºC
(do tzw. suchego patyczka). Ciasto wystudzić
Krem morelowo - brzoskwiniowy:
· 375 g masła
· 100 g suszonych moreli
· 150 g dżemu brzoskwiniowego
· 4
łyżki cukru pudru
· 4
łyżki soku z cytryny
· 1
łyżka startej skórki z cytryny
Suszone morele zalać wrzątkiem i
zostawić do ostygnięcia. Morele odcedzić i zmiksować Benderem z dżemem
brzoskwiniowym i sokiem z cytryny na gładką masę. Masło w temperaturze
pokojowej miksujemy z cukrem pudrem na puszysta masę. Stopniowo dodawać masę
owocową i startą skórkę cytryny.
Masa cukrowa:
· 100 g glukozy
· 4
łyżeczki żelatyny
· 70
ml zimnej wody
· 3
łyżeczki planty
· 700
– 800 g
· Kilka
kropel olejku zapachowego
· barwniki
(czerwony, żółty, kakao lub czarny)
Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy
napęcznieje ogrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny
dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Dodać plantę i wymieszać. Masę należy
przestać ogrzewać zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści. Dodać olejek zapachowy
wymieszać.
Część cukru pudru przesiać, dodać
ostudzoną masę i zagniatać. Stopniowo dodawać resztę przesianego cukru pudru,
tak aby uzyskać elastyczną masę, która nie lepi się do rąk. Może się okazać, że
cały cukier podany w przepisie nie będzie potrzebny. Lukier plastyczny zabarwić
na potrzebne koloru (czerwony, brązowy, żółty).
Masę wałkować podsypując cukrem
pudrem (można pomóc sobie folią spożywczą).
Rozwałkowana masa cukrowa na
grubość ok 3 – 4 mm
powinna być elastyczna i dość wytrzymała.
Tort, który zamierzamy pokryć
masą powinien być posmarowany z każdej strony kremem maślanym (nie może być to bita
śmietana, ponieważ rozpuści cukier). Tort przykryć rozwałkowanym
płatem lukru plastycznego, docisnąć i odciąć brzegi. Przygotować potrzebne elementy do
ozdabiania tortu.
Składanie tortu:
Z ciasta wyciąć 2 mniejsze i 2
większe koła. Z pozostałej części biszkoptu wyciąć kształt bolidu F1 wg. wzoru
na zdjęciu. Wszystkie części posmarować kremem maślanym i pokryć rozwałkowanymi
płatami lukru plastycznego. Kolejne ozdobne części przyklejać za pomoca lukru.
Do dekoracji F1 wykorzystać np. słomki.
Tort Formuła 1 |
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Przepisy Majki
Tort Formuła 1 |
Tort Formuła 1 |
hahaha, fantastyczny pomysł! Mój synio byłby przeszczęśliwy...:)
OdpowiedzUsuńNoo pomysł wyjątkowo kreatywny :) Z chęcią bym coś takiego sama zrobiła! Dzieki za inspiracje!
UsuńBoże jakie to brzydkie. Może przynajmniej był dobry :-)
OdpowiedzUsuń