Sernik na zimno z czarnej porzeczki |
Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten sernik zachwyciłam się. Oszałamiający kolor no i czarne porzeczki… Jako dziecko nie przepadałam za nimi, ewentualnie mogłam wypić odrobinę soku, który robiła moja mama:- ) Pewnego dnia, kiedy już bardzo urosłam, okazało się, że uwielbiam te czarne globulki, ich cierpki smak, intensywny aromat. Przepadam za koktajlem z czarnej porzeczki, nic dziwnego, że musiałam zrobić sernik i oczywiście go zjeść:- )
Składniki na spód:
· 160 g ciastek maślanych
· 70 g masła
Ciastka drobno pokruszyć i
wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Masę wyłożyć na dno tortownicy, dokładnie docisnąć i wyrównać. Spód
schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
· 500 g twarogu śmietankowego
lub półtłustego
· 440 g jogurtu greckiego
· 1
łyżka soku z cytryny
· ½
szklanki śmietany kremówki
· 200 g cukru pudru
· 2
½ czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
· 300 g obranej czarnej
porzeczki + dodatkowo ok. 150
g cukru pudru do dosłodzenia warstwy porzeczkowej
Twaróg, jogurt i kremówkę zmiksować z 200 g cuku i sokiem z
cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując, by nie powstały
grudki.
⅓ masy serowej wylać na spód z
ciastek i schłodzić w lodówce.
Czarną porzeczkę zmiksować z 150 g cukru pudru i dodać do
pozostałej masy serowej, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za mało słodka –
dosłodzić. Masę porzeczkową wylać na białą masę serową. Sernik chłodzić przez
noc w lodówce, przed podaniem udekorować owocami lub srebrnymi perełkami.
Smacznego :)
Źródło przepisu: Moje wypieki
Sernik na zimno z czarnej porzeczki |
Sernik na zimno z czarnej porzeczki |
Pomimo iż nie przepadam na sernikami na zimno na ten bym się skusiła ;D
OdpowiedzUsuńPolecam ten sernik, jest idealny na upały:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki na zimno ten wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na ciasto z porzeczkami