Letnia zupa jarzynowa zabielana kasza jaglaną |
Kasza jaglana zagościła u mnie w domu na dobre, staram się dodawać ją do posiłków w różnej postaci i ciągle szukam nowych pomysłów na jej wykorzystanie. Tym razem przygotowałam zupę jarzynową, którą zabieliłam zmiksowanym na gładką masę prosem. Zupa jest delikatna, lekkostrawna i aromatyczna dzięki dodatkowi świeżych ziół. W podobny sposób można zabielić każdą zupę, zastępując śmietana właśnie kaszą jaglaną:)
Składniki:
· 300 g żółtej fasolki szparagowej
typu wstążka
· 3
młode marchewki
· 1
pietruszka
· 1
cukinia
· 1
młoda cebula
· ok.
10 cm białej
części pora
· 4
łyżki oleju rzepakowego
· 1
½ l rosołu, wywaru warzywnego lub wody
· 1
łyżka posiekanego tymianku
· 1
łyżka posiekanego rozmarynu
· ½
pęczka zielonej pietruszki
· szczypta
mielonego kminku
· sól
Dodatkowo:
· ½
szklanki kaszy jaglanej
Kaszę wsypać do garnka i chwilę prażyć, do momentu aż
zacznie ładnie pachnieć (uwaga! nie przypalić kaszy :-)). Kaszę zalać gorącą
wodą – kasza będzie „strzelać” należy więc użyć pokrywki do ochrony przed
wyskakującymi ziarnami. Kaszę wypłukać, odlać wodę i ponownie zalać 2 szklankami
gorącej wody. Garnek przykryć pokrywką i gotować na minimalnym ogniu, aż kasza
wchłonie cały płyn (trwa to ok. 10 – 15 minut). Kaszy jaglanej nie należy
mieszać podczas gotowania.
Cebulę, por obrać, pokroić w kostkę, osolić i zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.
Marchew i pietruszkę pokroić w
półplasterki, fasolkę ok. 2 centymetrowe kawałki, dodać do garnka z cebulą i
dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 7 minut, od czasu do czasu
mieszając (nie zrumieniać). Dodać przyprawy (tymianek, rozmaryn, kminek) i
zalać rosołem. Gotować przez ok. 15 - 20
minut, aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojoną cukinię. Gotować aż cukinia będzie
miękka, ale wciąż jędrna.
Kaszę jaglaną zmiksować ze szklanka wody na bardzo gładką
masę, dodać do zupy.
Jeśli zupa jest za gęsta , dodać trochę rosołu lub
wody.
Całość zagotować, doprawić solą. Przed podaniem dodać drobno posiekaną pietruszkę
Smacznego:- )
Letnia zupa jarzynowa zabielana kasza jaglaną |
Letnia zupa jarzynowa zabielana kasza jaglaną |
Jeśli lubicie kaszę jaglaną, zachęcam do skorzystania z innych moich przepisów:
Rewelacyjna letnia zupka. Z chęcią bym taką zjadła zwłaszcza, że ma kaszę jaglaną.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na krokiety na schodnią nutę.
Apetyczna zupka :)
OdpowiedzUsuńMuszę się przyznać, że zapominam o kaszy jaglanej. A pomysł na inny sposób zabielania zupy bardzo mi się podoba:) Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńPo kilku dniach mogę dodać, że zrobiłam podobną zupkę jarzynową (marchewka, fasolka szparagowa i kalafior) z dodatkiem kaszy jaglanej. Nie miksowałam kaszki, ponieważ mam chwilową awarię sprzętu. Była bardzo smaczna:) Niestety nie robiłam zdjęć. Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuń