Zupa gulaszowa |
Junior uwielbia ketchup, wszystko mógłby jeść z dodatkiem pomidorowego sosu. Czasami mam wrażenie, że gdybym postawiła przed nim miskę sklepowego specyfiku, zjadłby go z radością, prosząc o dokładkę:- ) Jako troskliwa matka,uwielbiająca domowe przetwory, postanowiłam przygotować w tym roku spory zapas samodzielnie zrobionego ketchupu, na pierwszy ogień poszedł ketchup śliwkowy. Przepis ten już od dawna chodził mi po głowie, zastanawiałam się jak będzie smakował i czy mój mały smakosz go zaakceptuje. Cóż mogę powiedzieć, wczoraj po śniadaniu syn zapytał „Mamo mogę jeszcze pojeść tego ketchupu śliwkowego?” :- )
Jak zrobić ketchup śliwkowy?
Składniki:
· 1 kg słodkich, soczystych,
wypestkowanych śliwek
· 200
ml wody
· ok.
200 ml octu jabłkowego
· 60
– 80 g cukru
Dark Muscovado
· sól
i
· świeżo
zmielony pieprz
Śliwki umyć, wypestkować, włożyć do garnka, zalać wodą i
dusić do miękkości. Mus przetrzeć przez sito. Dodać cukier i stopniowo wlewać
ocet aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Ketchup doprawić solą i świeżo
zmielonym pieprzem. Całość gotować, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec ketchup zmiksowałam aby uzyskać bardziej aksamitną konsystęcję.
Gorący ketchup przelać do małych słoików, pozostawiając pod zakrętką ok.2 cm wolnej przestrzeni.
Pasteryzować 10 minut, po wyjęciu z garnka, dokręcić zakrętki.
Gorący ketchup przelać do małych słoików, pozostawiając pod zakrętką ok.
Smacznego:- )
Ja też robię mnóstwo przetworów, ale jeszcze nie robiłam nigdy ketchupu ze śliwek, a wygląda tak smacznie;):)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania przepisu:)
UsuńPierwszy raz spotykam się z keczupem śliwkowym, bardzo mnie zaintrygował.
OdpowiedzUsuń