Fantastyczne, ciężkie, mocno czekoladowe, gliniaste ciasto. Choć nie używa się do niego ani grama tłuszczu, smakuje jak wyborne brownie. Pewnie wrócę nie raz to tego przepisu modyfikując go o dodatek np. orzechów, pestek, suszonych owoców albo skórki pomarańczowej… Niestety ciasto jest bardzo sycące i nie można zjeść go zbyt wiele – chyba, że jest się dzieckiem:- ) Junior oblizując się łakomie, prosząc o dokładkę stwierdził „No mamo, to ciasto to jest naprawdę mocno czekoladowe” :- )
Składniki:
· 2
jajka
· 1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
· ¾ szklanka cukru trzcinowego
· ¼ łyżeczki soli
· ¼
szklanki musu jabłkowego (gotowego lub domowego)
· 1
szklanka mąki orkiszowej razowej
· ½
szklanki kakao
· 1
i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
· ½ łyżeczka cynamonu
· ¼ łyżeczki kardamonu
· 2
szklanki (300 – 320 g )
drobno startej cukinii
· 50
– 100 g
czekoladowych drobinek czekoladowych lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej
(można pominąć)
Dodatkowo do dekoracji:
· kilka
kostek czekolady
· różowy
ozdobny cukier
Piekarnik rozgrzać do temperatury
175ºC. Tortownicę o średnicy 21 – 22
cm (lub formę o wymiarach 20x 20 cm ), wyłożyć papierem do
pieczenia, posmarować odrobiną tłuszczu i obsypać mąką.
Cukinię zetrzeć na najdrobniejszych
oczkach, lub zmiksować. Lekko odcisnąć z soku .
W jednej misce dokładnie wymieszać:
jajka, ekstrakt waniliowy, cukier, sól i mus jabłkowy. Do drugiej miski przesiać
mąkę orkiszową, kakao, sodę cynamon i kardamon – dobrze wymieszać.
Do suchych składników dodać płynne
i wymieszać, aż do całkowitego połączenia. Do masy dodać lekko odciśniętą
cukinię i posiekaną czekoladę.
Ciasto przełożyć do tortownicy.
Piec około 40 – 50 minut, do momentu, gdy na wbitym w brownie patyczku nie
będzie surowego ciasta.
Ciasto wyjąć z formy dopiero po
całkowitym wystudzeniu.
Aby zmniejszyć ilość użytej czekolady,
tuż po wyjęciu z piekarnika powierzchnię ciasta obsypać stratą lub pokruszoną czekoladą
(można użyć kilku rodzajów czekolady gorzkiej, mlecznej i białej). Podobnie
ozdabiałam świąteczne pierniczki. Brzeg ciasta można obsypać kolorowym cukrem.
Brownies
świetnie smakują z bitą śmietaną:- )
Zwykle nie ufam beztłuszczowym ciastom, ale cukiniowe brownie jest wyjątkiem. Wiem, że jest po prostu przepyszne!
OdpowiedzUsuńTo prawda, że to czekoladowe ciasto jest wyjątkowe:)
Usuńfajne to ciacho! z cukinii można wyczarować same pyszności ;D
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że ciacho smakuje rodzinie:) A cukinia choć niepozorna znajduje wiele zastosowań w kuchni:)
UsuńWygląda genialnie! Koniecznie muszę wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) Mam nadzieję, że przepis się przyda:)
UsuńSuper brownies! : )
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla jego klasycznej wersji. : D