Cytrynek |
Cytrynek, to obok Tortu Opera, jedno z ulubionych ciast rodzinnych, a ponieważ Junior miał niedawno imieniny, nadarzyła się okazja na upieczenie wielkiej blachy słodkości:- ) Delikatny biszkopt, brzoskwiniowa masa z kawałkami owoców, bita śmietana i maślane ciastka przykryte słodkokwaśnym lukrem. Ciasto niezbyt słodkie, idealne na rodzinne spotkania (wychodzi 30 kawałków). Cytrynek pięknie się prezentuje, łatwo kroi i smakuje chyba wszystkim:- ) Najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, aby dobrze się schłodził, a ciastka zmiękły. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki możecie dodać po 2 – 3 łyżki cukru do masy brzoskwiniowej i do bitej śmietany.
Biszkopt (można przygotować swój ulubiony)
· 5
jaj
· 150 g cukru
· 150 g mąki pszennej
· szczypta
soli
· cukier
waniliowy
· skórka
starta z ½ cytryny
· 1
łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Oddzielić białka od żółtek. Białko ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo
dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier
całkowicie rozpuszczony dodać kolejno żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytryny w dwóch porcjach. Mąkę i proszek
wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do
prostokątnej formy o wymiarach ok. 27 x 39 cm , wyłożonej papierem do
pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku ok. 20 -25 minut, do
tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą
ściereczką i wystudzić.
Masa brzoskwiniowa:
· 2
puszki brzoskwiń w zalewie
· 3
budynie śmietankowe bez cukru
· 750
ml kremówki
· 3
fixy do śmietany
· 3
paczki herbatników Petit Beurre np. Jutrzenki
· 3
cytryny
· 1-1,5
szklanki cukru pudru
Brzoskwinie odcedzić .
Przygotować 1 litr
soku (wykorzystać kompot z puszki i dopełnić do 1 litra wodą), ugotować budyń,
dodać sok z 2 cytryn. Dodać pokrojone brzoskwinie. Ciepłą masę wylać na
biszkopt..
Kremówkę ubić z fixami na
puszystą pianę. Bitą śmietanę wyłożyć na ostudzone masę brzoskwiniową.
Herbatniki ułożyć na wierzchu bitej
śmietany w równych rzędach. Przygotować lukier z 6-8 łyżek soku z cytryny i
cukru pudru stopniowo dodawanego do soku.
Lukier wylać na herbatniki.
Ciasto schłodzić najlepiej przez noc, wtedy herbatniki zmiękną.
Smacznego:- )
Cytrynek |
Cudownie wygląda;) Ja piekę takie same ciasto, ale u mnie ma ono nazwę płci żeńskiej, mianowicie Cytrynka;):)
OdpowiedzUsuńUroczo wygląda, uwielbiam ciasta z cytryną.
OdpowiedzUsuńCiacho uśmiecha sie do mnie i prosi by zjesc kawałek.. :) trzeba upiec ;D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho, trzeba kiedyś wypróbować:)
OdpowiedzUsuńWow, jest przepiękny. :)
OdpowiedzUsuńPo co polecasz jak nie pozwalasz udostepnic???!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń