11 września 2013

Ketchup domowy


Ketchup domowy
Chwilami mam wrażenie, że nie zdążę zrobić wszystkich zaplanowanych przetworów, że za chwilę zabraknie soczystych owoców i dojrzałych warzyw... W głowie jeszcze kilka pomysłów, a czas ucieka:- ) Obieram, kroję, mieszam, gotuję, pasteryzuję… trochę trzeba się pomęczyć, żeby przetrwać zimę i wczesną wiosnę:- ) Nie ma jednak lepszego sposobu na zatrzymanie lata, jak zamknięcie go w słoikach.  Tym razem przepis na ketchup z dodatkiem jabłek, które nadają mu delikatności i słodyczy.  Jeśli podobnie jak ja jesteście w przetworowym transie, polecam przepisy na ajvar, paprykę konserwową, suszone pomidory, grzyby marynowane i ketchup śliwkowy.

Jak zrobić ketchup domowy?

Składniki:
·       300g cebuli
·       400 g jabłek
·       2 kg pomidorów
·       3 łyżki oleju
·       ⅓ szklanki octu jabłkowego
·       ulubiona mieszanka ziół do marynat (np.: 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 łyżeczki gorczycy, ½ łyżeczki kolendry, kawałek ostrej papryki)
·       sól
·       pieprz Cayenne
·       cukier

Ocet wlać do małego garnka, dodać mieszankę ziół do marynat i zagotować – odstawić do wystygnięcia po czym przecedzić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, odciąć twarde końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka umyć obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pomidory i jabłka, całość gotować do miękkości , od czasu do czasu mieszając. Zmiksować, dodać ocet, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ketchup doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Sos przelać do słoików, zamknąć, pasteryzować około 10 minut.

Smacznego:- )

Ketchup domowy
Ketchup domowy



1 komentarz: