Pomidorówka to jedna z ulubionych zup Juniora (to chyba taka zupa lubiana przez wszystkich:- )). W zimie przygotowuję ją ze sklepowych koncentratów, pomidorów z puszki lub domowych przecierów. Jednak gdy stragany uginają się pod ciężarem dojrzałych, soczystych, pachnących owoców i warzyw, przygotowuję zupę ze świeżych pomidorów. To wersja zmodyfikowanej klasycznej zupy, z dodatkiem gruszek i korzenia pietruszki, które łagodzą kwaśny smak pomidorów. Zupa świetnie smakuje z lanymi kluskami, ale można ją podać z ryżem lub makaronem.
Składniki (dla 4 – 6):
· 1
½ l rosołu domowego
· 1 kg dojrzałych pomidorów np.:
polnych*
· 2
gruszki
· 2
ząbki czosnku
· 1
duża pietruszka
· sól,
pieprz
· świeży
tymianek lub natka pietruszki
Składniki na lane kluski**:
· 1
jajko
· 2
– 4 łyżek mąki orkiszowej typ 700
· szczypta
soli
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem.
Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Gruszki obrać, usunąć gniazda
nasienne. Pietruszkę pokroić na drobne kawałki. Pomidory, gruszki, pietruszkę, czosnek
włożyć do garnka, zalać rosołem (najlepiej domowym) i gotować do miękkości warzyw.
Zupę zmiksować, przetrzeć przez sito (aby usunąć pestki). Zupę doprawić solą
pieprzem i świeżym tymiankiem.
Z jajka i mąki przygotować ciasto
o konsystencji budyniu. Na gorącą zupę kłaść, wg uznania, małe lub większe
kluski. Gotować do momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię.
Zupę podawać posypaną świeżym
tymiankiem.
* po sezonie można użyć pomidorów z puszki
** zupę dzielę na dwie porcje, jedną zamykam w słoiku, drugą
zaciągam lanymi kluskami (porcja dla 2 – 3 osób)
Smacznego:- )
Ciekawe połączenie. :-)
OdpowiedzUsuń