30 września 2013

Tęczowa sałatka wielowarstwowa


Sałatka warstwowa
Tęczowa sałatka wielowarstwowa
Nie wiem czy lubicie sałatki, ja za nimi przepadam. Latem uwielbiam wszelkie lekkie, zielone, skropione aromatyczną oliwą, pełne świeżych pachnących warzyw (np.: sałatkę ze szpinaku i suszonych pomidorów). Kiedy jednak na dworze zaczyna robić się zimno, mój organizm domaga się czegoś gotowanego, kolorowego, ze sporą porcją majonezu (oczywiście najlepiej domowego:- )). Bardzo lubię prezentowaną tu tęczową sałatkę wielowarstwową, niestety przygotowuję ją rzadko ponieważ to ogromna porcja, którą koniecznie trzeba się podzielić. Jeśli jednak planujecie rodzinne spotkanie idealnie ozdobi wasz stół i nakarmi niejednego głodomora:- )

Składniki:
·       1 słoik selera konserwowego
·       1 puszka kukurydzy
·       250 g ugotowanej marchewki
·       250 g ulubionej szynki (wieprzowej lub drobiowej)
·       1 puszka czerwonej fasolki
·       250 g ogórków konserwowych
·       5 -6 jaj ugotowanych na twardo
·       1 duży por
·       kilka łyżek domowego majonezu
·       250 g żółtego sera

Seler, kukurydzę i fasolę dokładnie odsączyć. Marchew, szynką, ogórki konserwowe, jajka, pokroić w kostkę, por w cienkie paseczki. Ser zetrzeć na tarce.

Warzywa układać w misce wg kolejności: seler konserwowy, kukurydza, marchew, szynka, czerwona fasola, ogórki konserwowe, jaja, por, warstwa majonezu, żółty ser. Sałatkę pozostawić w lodówce na 12 – 24 godziny, przed podaniem można posypać grubym pieprzem i natką pietruszki.

Smacznego:- )


sałatka warstwowa
Tęczowa sałatka wielowarstwowa
   
sałatka warstwowa
Tęczowa sałatka wielowarstwowa
     
sałatka warstwowa
Tęczowa sałatka wielowarstwowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz