Tęczowa sałatka wielowarstwowa |
Nie wiem czy lubicie sałatki, ja za nimi przepadam. Latem uwielbiam wszelkie lekkie, zielone, skropione aromatyczną oliwą, pełne świeżych pachnących warzyw (np.: sałatkę ze szpinaku i suszonych pomidorów). Kiedy jednak na dworze zaczyna robić się zimno, mój organizm domaga się czegoś gotowanego, kolorowego, ze sporą porcją majonezu (oczywiście najlepiej domowego:- )). Bardzo lubię prezentowaną tu tęczową sałatkę wielowarstwową, niestety przygotowuję ją rzadko ponieważ to ogromna porcja, którą koniecznie trzeba się podzielić. Jeśli jednak planujecie rodzinne spotkanie idealnie ozdobi wasz stół i nakarmi niejednego głodomora:- )
Składniki:
· 1
słoik selera konserwowego
· 1
puszka kukurydzy
· 250 g ugotowanej marchewki
· 250 g ulubionej szynki
(wieprzowej lub drobiowej)
· 1
puszka czerwonej fasolki
· 250 g ogórków konserwowych
· 5
-6 jaj ugotowanych na twardo
· 1
duży por
· kilka
łyżek domowego majonezu
· 250 g żółtego sera
Seler, kukurydzę i fasolę
dokładnie odsączyć. Marchew, szynką, ogórki konserwowe, jajka, pokroić w
kostkę, por w cienkie paseczki. Ser zetrzeć na tarce.
Warzywa układać w misce wg
kolejności: seler konserwowy, kukurydza, marchew, szynka, czerwona fasola,
ogórki konserwowe, jaja, por, warstwa majonezu, żółty ser. Sałatkę pozostawić w
lodówce na 12 – 24 godziny, przed podaniem można posypać grubym pieprzem i
natką pietruszki.
Smacznego:- )
Tęczowa sałatka wielowarstwowa |
Tęczowa sałatka wielowarstwowa |
Tęczowa sałatka wielowarstwowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz