Majonez domowy |
Nadszedł czas na domowy majonez:- ) Przyda się podczas wielkanocnego śniadania do ozdobienia jajek, do przygotowania sosów na bazie majonezu (np.: tatarskiego), do sałatek. Wydawało mi się, że przygotowanie majonezu jest czasochłonne i skomplikowane – okazało się, że robi się go błyskawicznie, a smak jest nieporównywalny do sosu przygotowywanego na skale przemysłową. Domowy majonez jest zdrowszy od kupnego, przede wszystkim nie zawiera E 385 czyli soli wapniowo – disodowej kwasu etylenodiaminotetraoctowego. E 385 silnie wiąże substancje mineralne, długotrwałe spożywanie dużych ilości może prowadzić do niedoboru metali w organizmie np.: żelaza.
Składniki:
· 2 żółtka
· ½ łyżeczki musztardy
· szczypta soli
· szczypta pieprzu
· 2 łyżki soku z limonki (cytryny lub octu)
· ¾ - 1 szklanka oliwy lub oleju (słonecznikowy, rzepakowy, winogronowy lub inny)*
Wszystkie składniki do przygotowania majonezu powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki oprócz oliwy włożyć do miski i ucierać mikserem aż powstanie gładka masa. Następnie powoli zacząć wlewać oliwę zaczynając od kilku kropel, tak aby majonez się nie zważyć. Dalej wlewać oliwę cienką strużką, aż powstanie majonez o gęstej konsystencji.
Jeśli majonez się zważy nie należy wpadać w panikę. Należy jeszcze raz przygotować żółtka z przyprawami i sokiem z cytryny i stopniowo dodawać do masy zważony majonez.
*w zależności czy użyjemy do przygotowania majonezu oliwy czy oleju sos będzie miał inny aromat (neutralny w smaku jest olej rzepakowy i słonecznikowy).
Majonez można przygotować także w Thermomixie.
W naczyniu miksującym założyć motylek. Wszystkie składniki oprócz oliwy włożyć do naczynia miksującego i ucierać przez 10 s, obr. poz. 3. Następnie przez otwór w pokrywce, bez podnoszenia miarki, powoli zacząć wlewać oliwę zaczynając od kilku kropel, tak aby majonez się nie zważyć. Miksować do uzyskania gęstej masy.
Smacznego:- )
Majonez domowy |
Majonez domowy |
Majonez domowy |
Nigdy nie robiłam - jestem ciekawa jego smaku :)
OdpowiedzUsuńJa miksuje wszystko na raz i wychodzi bez zwarzenia sie. Do tej pory sie udawalo. Delikatny olej z oliwek tez jest rewelacyjny. Probowalam z calych jajek na twardo, wyszedl tak samo bardzo smaczny i ciekawy. Czasami dodaje soku z granatow. Ciekawy jest. Jak robie majonez do salatki z tunczyka, to dodaje chrzanu i koriander. Najwazniejsze to fantazja i odwaga; tak w gotowaniu jak i w zyciu.
OdpowiedzUsuńDziękuję za garść pomysłów - bardzo inspirujące:)
UsuńJak dlugo mozna taki majonez przechowywac w lodowce?
OdpowiedzUsuń