Tort marchewkowy |
Bardzo zasmakowały nam ciasta z dodatkiem warzyw, piekłam już ciasto marchewkowe i beztłuszczowe brownies z cukinią. Teraz przyszła pora na tort marchewkowy z kremem ananasowym, który przygotowałam na imieniny Juniora. Ciasto jest miękkie, wilgotne, puszyste i bardzo sycące. Jedyną wadą tego warzywnego przysmaku jest jego kaloryczność, z tym jednak można sobie poradzić aplikując sobie jako antidotum bardzo długi, jesienny spacer;- )
Składniki na ciasto:
· 300 g drobno startej
marchewki
· 100 g ananasa z puszki,
odsączonego i posiekanego
· 40 g posiekanych orzechów
włoskich
· 30 g posiekanych płatków
migdałowych
· 80 g wiórków kokosowych
· 200 g mąki orkiszowej typ 700
· 100 g mąki orkiszowej razowej
· 1
łyżka cukru wanilinowego
· 2
łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
· 1
łyżeczka kurkumy
· 1
łyżeczka cynamonu
· 1
½ łyżeczki sody oczyszczonej
· ¾
łyżeczki proszku do pieczenia
· 3
jajka
· 170 g (¾ szklanki) brązowego
cukru
· 225
ml oleju rzepakowego
Krem ananasowy:
· 250
ml śmietany kremówki
· 500 g serka mascarpone
· sok
z ananasów z puszki
· puszka
ananasów (minus 100g wykorzystanych wcześniej)
· 3
łyżki żelatyny
Dodatkowo:
· do
nasączenie: rum lub woda z sokiem z cytryny
· do
dekoracji: orzechy włoskich i wstążki z surowej marchewki, uprażone płatki
migdałów
Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem.
Piekarnik nagrzać do 150ºC. Do jednej miski włożyć drobno startą marchewkę,
posiekanego ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez
mieszania.
Do drugiej miski przesiać mąkę,
dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę,
proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać.
W trzeciej misce ubić jajka do
podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie
gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i
ciągłym strumieniem olej.
Do powstałej masy dodać zawartość
miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Dodać
zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. Ciasto
wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 70 – 80 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z
piekarnika i ostudzić (można przygotować je dzień wcześniej).
Pozostałe ananasy z puszki
zmiksować na gładką masę (lub drobno posiekać).
Do garnka przelać syrop z ananasów
i gotować na średnim ogniu aż zredukuje się
o połowę. Do gorącego syropu wsypać 3 łyżki żelatyny – dokładnie wymieszać. Lekko
ostudzić.
Kremówkę ubić na pianę.
Serek mascarpone ubijać chwilę w
misce, stopniowo po łyżce dodawać lekko ciepły syrop ananasowy, cały czas
delikatnie mieszając. Do kremu dodać zmiksowane ananasy i delikatnie wmieszać
bitą śmietanę. Krem wstawić do lodówki i kiedy zacznie tężeć przełożyć na
marchewkowe blaty.
Ciasto przekroić na 3 blaty. Dolny
blat ułożyć na paterze, skropić rumem, rozsmarować ⅓ ilości kremu. Przykryć
drugim krążkiem, skropić jak poprzednio i przełożyć drugą częścią kremu.
Położyć ostatni krążek i skropić rumem. Wierzch i boki tortu posmarować masą.
Udekorować orzechami włoskimi i cienkim paseczkami marchewki związanymi w
węzełki, boki obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Tort wstawić do lodówki na około
3 godziny lub całą noc, do czasu aż masa zesztywnieje.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Kwestia smaku
śliczny torcik, bardzo jesienny :)
OdpowiedzUsuńwspaniały! idealny na inaugurację jesiennej pory :]
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Nie da się ukryć, że jesień za oknem czas więc na jesienne gotowanie;)
UsuńŚwietny pomysł na jesienny tort i ciekawy przepis na krem :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje:) Mam nadzieje, że przepis na krem będzie inspiracją na jakieś pyszne ciacho:)
Usuńoch... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
OdpowiedzUsuńGdyby został choć mały kawałek zaprosiłabym na kawę, niestety nie pozostał nawet mały okruszek;)
UsuńTort w sam raz na jesień, na poprawę humoru :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń