dostaję kurczy
i jem wszystko, że aż furczy…
Rok temu rozpoczęłam przygodę z blogowaniem:- ) Przez ten czas wiele się nauczyłam, urozmaiciłam moja kuchnię, co doceniają domownicy, ale przede wszystkim sprawiło mi to dużo frajdy. Pierwszym przepisem, który się tu pojawił była receptura na aksamitną zupę dyniową. Na pierwsze urodziny postanowiłam podzielić się pomysłem na kolejną zupę z dyni. Tym razem to jesienna, rozgrzewająca i sycąca zupa z czerwoną soczewicą i porem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam ona do gustu:- )
Składniki (6 – 8 porcji):
· ok.1
½ kg dyni
· 1
duży lub 2 mniejsze pory
· ¾
szklanki czerwonej soczewicy
· 1
marchew
· 1
pietruszka
· czubata
łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
· sól
· pieprz
· 3
listki laurowe
· 4
ziarenka ziela angielskiego
· 3
duże ząbki czosnku
· szczypta
startej gałki muszkatołowej
· spora
szczypta majeranku
· garść
posiekanej natki pietruszki
· 10
łyżek oleju rzepakowego (lub oliwy)
Dodatkowo:
· odrobina
chili do dekoracji zupy
Soczewicę namoczyć w wodzie przez kilka godzin (np.: rano
przed wyjściem do pracy lub w ciągu dnia przez godzinkę, dwie), opłukać na
sitku.
Piekarnik nagrzać do 200ºC. Dynię obrać, oczyścić z pestek i
włókien, pokroić w dużą kostkę. Dynię wymieszać z 5 łyżkami oleju, posypać
szczyptą soli i piec na blaszce wyłożonej pergaminem przez ok. 40 minut (do
momentu aż się zezłości).
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać
startą na grubej tarce marchew i pietruszkę, smażyć przez 5 minut. Dodać imbir,
liście laurowe, ziele angielskie, mieszając podgrzewać chwilę, zalać 1,5 l wody (lub bulionu),
całość zagotować. Do zupy dodać soczewicę,
sól do smaku i gotować do miękkości z uchyloną pokrywkę (ok. 20 minut – zależy
jak długo moczona była soczewica).
Białą część pora pokroić na cienkie paski. W garnku rozgrzać
3 łyżki oleju, wrzucić por i dusić go często mieszając aż się zeszkli. Do pora
dodać upieczoną dynię, całość zmiksować na gładką masę (jeśli puree jest zbyt
suche dodać odrobinę wody). Puree z dyni dodać do garnka z soczewicą, dorzucić
roztarty w palcach majeranek, chwilę podgrzewać. Dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Wegetarianka
Zupa dyniowa z soczewicą |
Zupa dyniowa z soczewicą |
Zupa dyniowa z soczewicą |
Gratuluję pierwszych urodzin! :) Bardzo podoba mi się pomysł z dodaniem soczewicy! Następnym razem zrobię moją zupę dyniową w taki sposób! :)
OdpowiedzUsuńjuż sam kolor rozgrzewa! jak słoneczko.
OdpowiedzUsuńGratki i powodzenia w kolejnych latach!
OdpowiedzUsuńPiękna i apetyczna zupka.
Ooo..ciekawy pomysł na połączenie dyni i soczewicy..muszę zapamiętać i wypróbować :) Piękny kolor tak poza tym i gratki z okazji 1 rocznicy blogowania ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i mogę stwierdzić tylko jedno: to najlepsza zupa z dynią, jaką miałam okazję jeść ;) Rewelacja :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJak miło, że skorzystałaś z przepisu:) I oczywiście cieszę się że zupa zasmakowała:) Pozdrawiam serdecznie
Usuń