18 września 2013

Zupa dyniowa z soczewicą

Zupa dyniowa z soczewicą
dostaję kurczy
i jem wszystko, że aż furczy…
Rok temu rozpoczęłam przygodę z blogowaniem:- ) Przez ten czas wiele się nauczyłam, urozmaiciłam moja kuchnię, co doceniają domownicy, ale przede wszystkim sprawiło mi to dużo frajdy. Pierwszym przepisem, który się tu pojawił była receptura na aksamitną zupę dyniową.  Na pierwsze urodziny postanowiłam podzielić się pomysłem na kolejną zupę z dyni. Tym razem to jesienna, rozgrzewająca i sycąca zupa z czerwoną soczewicą i porem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam ona do gustu:- )

Składniki (6 – 8 porcji):
·       ok.1 ½ kg dyni
·       1 duży lub 2 mniejsze pory
·       ¾ szklanki czerwonej soczewicy
·       1 marchew
·       1 pietruszka
·       czubata łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
·       sól
·       pieprz
·       3 listki laurowe
·       4 ziarenka ziela angielskiego
·       3 duże ząbki czosnku
·       szczypta startej gałki muszkatołowej
·       spora szczypta majeranku
·       garść posiekanej natki pietruszki
·       10 łyżek oleju rzepakowego (lub oliwy)

Dodatkowo:
·       odrobina chili do dekoracji zupy

Soczewicę namoczyć w wodzie przez kilka godzin (np.: rano przed wyjściem do pracy lub w ciągu dnia przez godzinkę, dwie), opłukać na sitku.

Piekarnik nagrzać do 200ºC. Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien, pokroić w dużą kostkę. Dynię wymieszać z 5 łyżkami oleju, posypać szczyptą soli i piec na blaszce wyłożonej pergaminem przez ok. 40 minut (do momentu aż się zezłości).

W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać startą na grubej tarce marchew i pietruszkę, smażyć przez 5 minut. Dodać imbir, liście laurowe, ziele angielskie, mieszając podgrzewać chwilę, zalać 1,5 l wody (lub bulionu), całość zagotować.  Do zupy dodać soczewicę, sól do smaku i gotować do miękkości z uchyloną pokrywkę (ok. 20 minut – zależy jak długo moczona była soczewica).

Białą część pora pokroić na cienkie paski. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić por i dusić go często mieszając aż się zeszkli. Do pora dodać upieczoną dynię, całość zmiksować na gładką masę (jeśli puree jest zbyt suche dodać odrobinę wody). Puree z dyni dodać do garnka z soczewicą, dorzucić roztarty w palcach majeranek, chwilę podgrzewać. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Wegetarianka 

Zupa dyniowa z soczewicą
Zupa dyniowa z soczewicą
         
Zupa dyniowa z soczewicą

6 komentarzy:

  1. Gratuluję pierwszych urodzin! :) Bardzo podoba mi się pomysł z dodaniem soczewicy! Następnym razem zrobię moją zupę dyniową w taki sposób! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. już sam kolor rozgrzewa! jak słoneczko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratki i powodzenia w kolejnych latach!
    Piękna i apetyczna zupka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo..ciekawy pomysł na połączenie dyni i soczewicy..muszę zapamiętać i wypróbować :) Piękny kolor tak poza tym i gratki z okazji 1 rocznicy blogowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i mogę stwierdzić tylko jedno: to najlepsza zupa z dynią, jaką miałam okazję jeść ;) Rewelacja :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło, że skorzystałaś z przepisu:) I oczywiście cieszę się że zupa zasmakowała:) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń