Pyszne, zdrowe, śliczne, domowe drożdżówki z makiem – idealne na niedzielne popołudnie:- ) Łatwe do przygotowania, choć jak to bywa z ciastemi drożdżowymi potrzebny jest czas… Jeśli nie przepadacie za makiem możecie przygotować je z dżemem, serem lub prażonym jabłkiem. Chciałabym jednak zachęcić wszystkich do wprowadzenia ziarenek makowych do codziennej diety. Ostatnio szukając informacji o produktach bogatych w wapń, wyczytałam, że są one prawdziwą skarbnicą tego pierwiastka (a także żelaza i magnezu). 100g maku dostarcza ponad 1440 mg wapnia(!), to blisko 150% dziennego zapotrzebowania. Do przygotowania masy makowej użyłam także migdałów (340 mg/100 g), fig (203 mg/100 g), suszonychmoreli (140 mg/100g) – chyba nikogo nie muszę przekonywać, że te drożdżówki to samo zdrowie:- )
Składniki na ciasto (12 – 13 drożdżówek):
· 500 g mąki orkiszowej typ 700
· 100 g masła
· ½
szklanki cukru
· 3
łyżeczki suszonych drożdży
· 1
szklanka mleka zwierzęcego lub roślinnego
· szczypta
soli
Dodatkowo:
· 1
jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
· 1
łyżka wody
Składniki na masę makową*:
· ok.
250 g maku
· ok.
250 – 300 g
ulubionych bakalii (migdały, orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, suszoną żurawinę,
figi, daktyle, morele, śliwki, kandyzowaną skórkę pomarańczową itp.)
· 1
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
· 1
łyżka likieru Amaretto
· 1
– 2 łyżki (lub więcej) miodu
Składniki na lukier:
· 5
– 5 łyżek cukru pudru
· 3
– 4 łyżki soku z cytryny
Przygotować masę makową. Mak
zalać wrzątkiem (można użyć gorącego mleka) ok. 1 cm nad powierzchnię nasion.
Pozostawić do napęcznienia na 2 – 3 godziny (najlepiej mak zostawić na całą
noc). Mak przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa (ewentualnie
można go zmiksować blenderem). Rodzynki sparzyć gorącą wodą. Do masy makowej
dodać pokrojone suszone owoce i orzechy. Masę doprawić likierem Amaretto,
ekstraktem z wanilii i miodem. Całość dokładnie wymieszać.
Masło rozpuścić w garnku, lekko ostudzić,
dolać mleko. Płyn powinien być ciepły, ale nie gorący.
Mąkę przesiać do miski, dodać
szczyptę soli, suche drożdże i cukier – wymieszać. Dodać ciepłe masło z mlekiem
i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto
przykryć bawełnianą ściereczką i
odstawić na 1 - 1 ½ godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać, aby pozbyć się bąbli
powietrza. Ciasto wałkować na kształt prostokąta (ok. 30 x 50 cm ). Na cieście rozłożyć masę makową, zwinąć
ciasto jak na strudel lub jak na
makowca. Ciasto pokroić w 3,5 – 4
cm plastry. Każdy plaster docisnąć trzonkiem łyżki w
środku tak, aby drożdżówki przyjęły charakterystyczny kształt. Ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 4 cm od siebie. Przykryć ściereczką
odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury
190ºC. Drożdżówki przed pieczeniem posmarować jajkiem rozbełtanym z 1 łyżką
wody. Piec około 20 – 25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i
studzić na kratce.
Przygotować lukier. Do miski wlać
sok z cytryny, stopniowo dodawać przesiany cukier puder intensywnie mieszając
(można zrobić to mikserem). Cukier dodawać do momentu powstania lejącej,
błyszczącej polewy. Ciepłe drożdżówki polać lukrem.
*oczywiście można użyć gotowej
masy makowej, przy zakupie należy zwrócić tylko uwagę czy masa zawiera mak:- )
Smacznego:- )
wyglądają lepiej jak z niejednej cukierni, chętnie bym taką na poranek podkradła :))
OdpowiedzUsuńIdealne. Uwielbiam drożdżówki z makiem i chętnie bym taką zjadł. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają po prostu zjawiskowo! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNo nie napisze nic oryginalnego...sa cudowne ,uwielbiam takie buleczki.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa:) Serdecznie polecam przepis:)
OdpowiedzUsuńjedna nasyci na cały poranek:)piękne są.jak z najlepszej cukierni!
OdpowiedzUsuńCóż tu można więcej napisać, powiedziano już wszystko. Są piękne. Kochałabym jak własne dzieci <3 tylko no.. zjadłabym:D
OdpowiedzUsuńCo mnie podkusiło, żeby tu wejść tak późno?! Teraz mi się zachciało takich!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, zapraszam na http://ewakuchennie.blogspot.com
wyglądają przepysznie :) mak + taka ilość lukru, jak najbardziej mnie zadowalają i z ogromną chęcią zjadłabym taką drożdżówkę :)
OdpowiedzUsuńMODELOWE!
OdpowiedzUsuńCudowne, wzorcowo wykonane! Mega apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne i na pewno przedobre!
OdpowiedzUsuńfantastyczne, muszę koniecznie je zrobić;) Urocze zdjęcia;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńjedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo profesjonalnie
OdpowiedzUsuńCudne, takie "najprawdziwsze" z makiem - mam na myśli kształt. Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń