Ratatouille z dynią |
Ratatuouille to potrawa pochodząca z kuchni prowansalskiej. Można wrzucić do garnka warzywa, które się lubi, lub te które akurat znajdują się pod ręką. Najważniejsze, żeby warzywa po ugotowaniu były miękkie i sprężyste, a smaki harmonijnie połączyły się w jedną aromatyczną całość. Najczęściej ratatouille przygotowuje się z cukinii, bakłażana, papryki, pomidorów i cebuli, proporcje poszczególnych składników są dowolne. Tym razem, aby nadać potrawie jesiennego smaku dodałam kawałki dyni, które wspaniale wkomponowały się w ten warzywny gulasz. Ratatouille podałam z kaszą jaglaną, ale idealnie pasuje także do makaronu, ryżu, mięs, ryb lub jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem.
Jak zrobić ratatouille z dynią?
Składniki:
· 1
duży bakłażan
· 1 kg dojrzałych pomidorów
· 2
małe cukinie
· 300 g obranej dyni
· 2
papryki (np. zielona i czerwona)
· 3
cebule
· 4
ząbki czosnku
· ok.
½ - ¾ szklanki oliwy
· 3
gałązki tymianku
· 2
łyżki posiekanej bazylii
· 4
łyżki posiekanej natki pietruszki
· świeżo
zmielony pieprz do smaku
· sól
Bakłażan ze skórą pokroić w dużą
kostkę (ok. 2cm), włożyć do naczynia, posypać łyżką soli, przełożyć na cedzak i
pozostawić na ok. 30 minut, aby wypościł sok.
Pomidory przelać wrzątkiem, obrać
ze skóry, pokroić w ćwiartki i pozostawić na sicie na ok. pół godziny. Dynię i
cukinię pokroić w 1 cm
plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć dynię z cukinią około 5
minut. Przełożyć łyżką cedzakową do drugiego garnka. Z papryki usunąć
pestki, pokroić w ok. 1,5 cm
paski. Na patelnie dolać kolejne 2 łyżki oliwy i smażyć paprykę ok. 5 minut, po
czym przełożyć do garnka z cukinią i dynią. Opłukanego i osuszonego bakłażana
smażyć około 7 minut na patelni z 4 łyżkami gorącej oliwy, często mieszać, aby
się nie przypalił. Kiedy lekko się zarumieni i zmięknie, przełożyć do garnka z
pozostałymi warzywami. Na patelnie wlać pozostałe 3 łyżki oliwy i zeszklić
posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory, tymianek i 2 łyżki posiekanej
pietruszki, doprawić solą. Całość dusić jeszcze około 10 minut. Warzywa powinny
być miękkie, ale sprężyste. Ratatoulle zdjąć z ognia, delikatnie wymieszać z
pozostałą natką pietruszki i bazylią. Potrawę przyprawić solą, świeżo zmielonym
pieprzem.
Ratatouilla można podawać jako
jarzynę do makaronu, ryżu, mięs, ryb lub jako samodzielne danie obiadowe lub na
kolację. Można je serwować na gorąco lub na zimno, świetne smakuje ze świeżym
pieczywem.
Smacznego:- )
Wartość energetyczna 1 porcji
(przygotowanej na 4 łyżkach oliwy): 220 kcal
Białko: 8,4 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 36 g
Błonnik: 11,6 g
Ratatouille z dynią |
Ratatouille z dynią |
Ratatouille z dynią |
Ale apetyczna potrawa!
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, na straganach pełno pięknych dyni:)
UsuńPodoba mi sie ta jesienna wariacja na temat ratatouille!
OdpowiedzUsuńIdealna na jesienny obiad:)
UsuńAleż piękne kolory :) Bardzo mi się podoba taka wersja tego dania :)
OdpowiedzUsuńOj tak, kolory piękne i apetyczne:)
UsuńMmm... uwielbiam <3
OdpowiedzUsuń:)))
Usuń