Kiszona kapusta |
Jadacie jesienią i zimą kiszoną kapustę? Junior jest miłośnikiem wszelakich kiszonek, a domową kiszoną kapustę wyjada bezpośrednio ze słoika z szerokim uśmiechem na twarzy:- ) Kapusta kiszona jest źródłem witaminy C, B12, E, naturalnych przeciwutleniaczy, bakterii Lactobacillus – nie trzeba więc nikogo przekonywać, że to samo zdrowie. Najlepiej przygotować kiszonkę w domu, macie wówczas gwarancję, że nie zawiera ani cukru, ani octu. Przepis nie jest trudny, a jedząc własnoręcznie zrobioną kapustę poczujecie znaczącą różnicę w smaku:- ) Co więcej, smak takiej kapusty można łatwo modyfikować dodając przyprawy i warzywa np.: kminek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, imbir, marchew, jabłka, ostrą paprykę – wszystko na co tylko macie ochotę.
Składniki:
- kapusta biała lub czerwona
- sól ok. 15 g – 25 g na 1 kg kapusty
- marchew
Białą
kapustę przetrzymać kilka dni w ciemnym miejscy, by całkowicie zbielała (ma to
wpływ na jej smak).
Głowę
oczyścić z nadpsutych liści, umyć, poszatkować (najlepiej razem z głąbem
ponieważ zawiera mnóstwo witamin), wymieszać z solą. Kapustę ugnieść z solą, aż
do wytworzenia się soku. Wymieszać ze startą marchewką (i jeśli używacie z innymi dodatkami).
Kapustę
układać w słoikach (najlepiej w kamionkowej lub drewnianej beczułce)
uprzednio dokładnie wyparzonych. Warstwy kapusty ubijać mocno ręką lub drewnianym
tłuczkiem. Naczynie napełnić w 80% ponieważ podczas kiszenia wydziela się dużo
soku, a także dwutlenku węgla, który podniesie kapustę do góry. Na wierzch
położyć denko i obciążyć. Zamknąć naczynie z kiszonką niezbyt szczelnie, aby gazy
fermentacyjne mogły swobodnie uciec.
Pozostawić na ok. 3 dni w temperaturze
pokojowej do fermentacji, zdjąć z kapusty ciężarek i denko. Za pomocą długiego,
drewnianego trzonka np. łyżki przebijać otwory w kapuście, aby odprowadzić
nadmiaru gazów i olejków eterycznych. Aby kapusta dojrzała przenieść ją w chłodniejsze miejsce na 10 – 12
dni. Ukiszoną kapustę przechowywać w temperaturze 4 - 8˚C.
Smacznego:-
)
Kiszona kapusta |
Kiszona kapusta |
Kiszona kapusta |
Ja od jesienie do wiosny jadam sporo kiszonek, wolę to niż np. dziwne pomidory bez smaku...
OdpowiedzUsuńTo prawda kiszonki są dużo smaczniejsze:) przyznam, że zimą czasem skuszę się na jakiś "świeże" warzywo i zawsze sobie obiecuję, że to ostatni raz.
Usuń