6 listopada 2013

Surówka z kiszonej kapusty I

kiszona kapusta z marchewką
Surówka z kiszonej kapusty
 Jeśli ukisiliście już pyszną domową kapustę, czas wykorzystać ją jako dodatek obiadowy. Można ją jeść prosto z beczki, gotowaną z grzybami albo w postaci surówek. Zapewne znacie wiele pysznych przepisów na wykorzystanie kiszonej kapusty, dziś postanowiłam podzielić się z Wami moją ulubioną jesienno – zimową surówką. Surówka błyskawiczna, prosta do wykonania, z sezonowych warzyw, owoców z dodatkiem oleju lnianego.

Składniki:
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 marchew
  • ok. 10 cm kawałek białej części pora
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 3 – 4 łyżki oleju lnianego
  • pieprz do smaku
Kiszona kapustę lekko posiekać. Jabłko i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por i  natkę pietruszkę drobno posiekać. Wszystko wymieszać, dodać olej lniany i pieprz do smaku. Gotowe:- )


zimowa surówka
Surówka z kiszonej kapusty
surówka na obiad
Surówka z kiszonej kapusty
   

4 komentarze:

  1. To jedna z najlepszych surówek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zwykła a jaka pyszna ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś dodam do obiadu - chyba w towarzystwie schabowych sprawdzi się najlepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do schaboszczaka pasuje idealnie:) Polecam zamiast bułki tartej do panierowania użyć otrębów orkiszowych - świetnie smakują:)

      Usuń