Sałatka z rukoli i orzechów włoskich |
Ostatnio gdzie mogę dodaję najróżniejsze orzechy:- ) Tym razem postanowiłam wykorzystać orzechy włoskie do sałatki. Wyczytałam, że orzechy włoskie łagodzą stany zapalne i ból, odżywiają nerki i mózg i najważniejsze mają bardzo wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3. Jak wszystkie orzechy i ziarna warto je prażyć przed podaniem co ułatwia ich trawienie. Taka sałatka świetnie nadaje się na samodzielny posiłek np. na kolację lub jako dodatek do ryb lub mięs.
Składniki na sałatkę:
· 2
garści rukoli
· 2
garści sałaty lodowej
· garść
orzechów włoskich
· 3
– 4 pomidory koktajlowe
· 2
łyżki czarnych oliwek
· 2
łyżki kaparów
· 1
mała czerwona cebula
· kilka
listków bazylii
· olej
z orzechów włoskich lub oliwa z oliwek (ok. 3 łyżki)
Sałaty umyć, porwać na mniejsze kawałki i wsypać do miski.
Pomidory koktajlowe pokroić w ćwiartki, cebulę, oliwki pokroić w cienkie paski,
dodać do sałat razem z kaparami i bazylią. Orzechy włoskie lekko posiekać i
uprażyć na suchej patelni aż się ładnie zarumienią, ostudzić i posypać nimi
sałatkę. Sałatkę polać oliwą z oliwek.
Sałatka świetnie pasuje do grillowanej dorady lub do pstrąga pieczonego w folii.
Smacznego:- )
Sałatka z rukoli i orzechów włoskich |
Sałatka z rukoli i orzechów włoskich |
Sałatka z rukoli i orzechów włoskich |
Jakoś nie mogę się przekonać do rukoli, może powinnam zacząć od jej niewielkiego dodatku w różnych sałatkach, ta wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńRukola ma bardzo charakterystyczny smak - to fakt, nie każdy ją lubi. Warto spróbować i oswoić podniebienie w mieszankach z innymi sałatami:) Oczywiście polecam moją sałatkę:)
Usuń