13 grudnia 2013

Tatar ze śledzia na czerwono

tatar śledziowy
Tatar ze śledzia na czerwono
Na wigilijnym stole koniecznie muszą pojawić się śledzie. Nie każdy je lubi i rozumiem to, ale  ja za nimi przepadam, pewnie dlatego, że w  rodzinnym domu zawsze eksperymentowaliśmy i pojawiały się przyrządzone na różne sposoby. Teraz sama eksperymentuję i szukam ulubionych smaków. Tatar ze śledzia na czerwono to moja propozycja, która być może przypadnie Wam do gustu. Bardzo lubię chwilę kiedy sięgam do mojej małej spiżarni po słoiki, z których mogę zrobić jakieś pyszne danie. Do przygotowania śledziowego tatara użyłam jesiennych przetworów: papryki konserwowej  i marynowanych grzybów. Co z tego wynikło widać na zdjęciach:- )

Składniki:
  • 2 – 3  śledzie typu Matias (paczka 250 g)
  • 2 jaja na twardo
  • 4  ogórki korniszony
  • łyżka kaparów (można pominąć)
  • kilka marynowanych grzybków
  • 6 kawałków papryki konserwowej
  • 1 czerwona  cebula
  • 3 łyżki czarnych oliwek
Sos:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta kurkumy
Dodatkowo:
  • ulubiony chleb
  • foremka w kształcie gwiazdy
  • szczypiorek


wigilijne śledzie
Tatar ze śledzia na czerwono


Śledzie opłukać w zimnej wodzie, jeśli są bardzo słone namoczyć na godzinę lub dłużej.

Wszystkie składniki  pokroić w drobną kostkę, śledzie trochę grubiej (ok. pół centymetra). Składniki sosu wymieszać i dodać do tatara. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawiać na minimum godzinę do lodówki.

Z chleba wyciąć foremką gwiazdki, podpiec na patelni na złoty kolor. Na każdym kawałku chleba układać przy pomocy foremki tatar śledziowy, ozdobić szczypiorkiem.

Smacznego:- )


wigilijne śledzie
Tatar ze śledzia na czerwono
tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia na czerwono

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz