20 grudnia 2013

Ulubiona kapusta z grzybami

wigilijna kapusta z grzybami
Ulubiona kapusta z grzybami  
Każdy potrafi ugotować kapustę z grzybami i każdy ma jakiś swój przepis na to wigilijne danie. Lubię taką ciemną, mocno pachnącą grzybami. Moja tajemnica tkwi w dodatku zmielonych grzybów i podsmażonej na maśle cebuli. Lubię przygotować taką kapustę dzień lub dwa przed Świętami bo podobnie jak bigos nabiera smaku i aromatu jeśli trochę poleżakuje:- )

Składniki:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 3 garści suszonych grzybów
  • 150 g świeżych (mrożonych) gotowanych grzybów
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
Jedną garść suszonych grzybów zmielić w melakserze. Resztę suszonych  grzybów zalać wrzątkiem.

Kapustę pokroić, aby nie ciągnęła się podczas jedzenia. W zależności od upodobań i  kwaśności, kapustę można wypłukać w wodzie. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować. Zmielone grzyby i dodać do kapusty. Suszone grzyby odcedzić i pokroić, wywar dodać do kapusty.

Na patelni roztopić masło i podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać suszone grzyby i świeże gotowane pokrojone w kostkę. Chwilę smażyć wszystko razem. Dodać do kapusty.

Kapustę gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i miodem.

Smacznego:- )


wigilijna kapusta
Ulubiona kapusta z grzybami  
kapusta z grzybami
Ulubiona kapusta z grzybami  

1 komentarz :

  1. Zgadzam się, na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! :) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń