Studencka sałatka rybna |
Przepis na sałatkę warstwową dostałam w czasach studenckich od Magdy O., która po latach stała się Magdą M.;- ) W każdym razie poczęstowała mnie kiedyś rybną sałatką, po wyjątkowo długim i bardzo męczącym dniu (lub nocy, kto by to dziś pamiętał). Jak mi wtedy smakowała… do dziś pojawia mi się uśmiech na twarzy:- ) Sałatkę albo się uwielbia, jak ja, albo niecierpki, jak mój mąż najlepszy:- ) Trzeba spróbować i zdecydować. W okresie okołoświatecznym pojawia się mnóstwo przepisów na potrawy rybne, stąd pomysł na zamieszczenie go na blogu. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie jest to wigilijne danie, ale może jakiś zagubiony student, który nie dojechał do domu, zapomniał kupić karpia skorzysta z prostego sposobu na rybkę:- )
Składniki:
- puszka ryby w oleju np. makreli
- 4 – 5 jaj ugotowanych na twardo
- 1 cebula
- 100 g żółtego sera
- 5 g masła
- domowy majonez tradycyjny lub mleczny
Sałatkę
układać warstwowo w szklanej misce o płaskim dnie lub skorzystać z mojego
pomysłu:- ) W pojemniku po lodach wyciąć dno, w tak powstałej foremce układać kolejne
warstwy, po schłodzeniu bardzo łatwo zdjąć plastikową osłonkę. Tak podana sałatka
ładnie prezentuje i łatwo kroi.
Pierwsza
warstwa to drobno posiekane białka,
- potem kolejno starty na drobnych oczkach żółty ser,
- cienka warstwa majonezu,
- cebula przeciśnięta przez praskę lub starta na tarce,
- odsączona, rozdrobniona ryba,
- bardzo cieniutkie plasterki masła,
- majonez,
- rozdrobnione żółtka,
Sałatkę
dobrze schłodzić w lodówce.
Smacznego:-
)
Studencka sałatka rybna |
Studencka sałatka rybna |
Studencka sałatka rybna |
A mi połączenie ryby z puszki i jajka jakoś nie pasi :)
OdpowiedzUsuńWiktorek
Ale połączenie, studentką jeszcze nie jestem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie
Dla mnie jak najbardziej, chętnie ją wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń"cebula przeciśnięta przez praskę" przez jaką praskę da się przecisnąc cebulę? To mi zagwozdke sprawiłaś. Nie cierpię trzeć na tarce cebuli.
OdpowiedzUsuń:) też nie cierpię trzeć cebuli:) wystarczy podzielić ją na mniejsze kawałki i przecisnąć przez wyciskacz/praskę do czosnku, sprawdzony sposób;)
Usuń