Śledzie w occie Lubię wszystkie ryby:- ) Przynajmniej do tej pory nie natrafiłam na taką, której bym nie zjadła. Oczywiście są takie, które uwielbiam i takie, które po prostu lubię: ryby z wody, smażone, gotowane na parze, pieczone, wędzone, z warzywami, w galarecie, grillowane ba, nawet z puszki;- ) W mojej kuchni pojawiają się również śledzie, które można przyrządzić na tysiące sposobów. Mamy kilka rodzinnych sprawdzonych sposobów na przygotowanie tej rybki, mam nadzieję , że kiedyś podzielę się z Wami tymi recepturami. Dziś przepis na śledzie w zalewie octowej, to wersja delikatniejsza i mniej ostra nie każdemu więc przypadnie do gustu:- )
Składniki:
- ok. 300 g solonych płatów śledziowych
- 4 cebule
- 3 szklanki wody
- 150 – 200 ml octu jabłkowego lub winnego
- 2 – 3 czubate łyżki cukru
- 5 ziele angielskie
- 3 listki laurowe
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- sól
Solone płaty
śledziowe umyć pod bieżącą wodą. Jeśli są bardzo słone można je odmoczyć w
zimnej wodzie. Cebule obrać i pokroić w plasterki
W garnku
zagotować wodę z cukrem, listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i
szczyptą soli. Dodać cebulę i gotować około 3 – 4 minut. Gdy cebula jest miękka, garnek zdjąć z
ognia i dodać ocet, szybko schłodzić.
W słoiku układać śledzie na przemian z cebulą i zalać zalewę octową. Słoik zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (lub dłużej).
W słoiku układać śledzie na przemian z cebulą i zalać zalewę octową. Słoik zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (lub dłużej).
Przepysznie się prezentuje :)Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt:)
OdpowiedzUsuń