21 grudnia 2013

Śledzie w occie

wigilijne śledzie
Śledzie w occie
Lubię wszystkie ryby:- )  Przynajmniej do tej pory nie natrafiłam na taką, której bym nie zjadła. Oczywiście są takie, które uwielbiam i takie, które po prostu lubię: ryby z wody, smażone, gotowane na parze,  pieczone, wędzone, z warzywami, w galarecie, grillowane ba, nawet z puszki;- ) W mojej kuchni pojawiają się również śledzie, które można przyrządzić na tysiące sposobów. Mamy kilka rodzinnych sprawdzonych sposobów na przygotowanie tej rybki, mam nadzieję , że kiedyś podzielę się z Wami tymi recepturami. Dziś  przepis na śledzie w zalewie octowej, to wersja delikatniejsza i mniej ostra nie każdemu więc przypadnie do gustu:- )

Składniki:
  • ok. 300 g solonych płatów śledziowych
  • 4 cebule
  • 3 szklanki wody
  • 150 – 200  ml octu jabłkowego lub winnego
  • 2 – 3  czubate łyżki cukru
  • 5 ziele angielskie
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • sól
Solone płaty śledziowe umyć pod bieżącą wodą. Jeśli są bardzo słone można je odmoczyć w zimnej wodzie. Cebule obrać i pokroić w plasterki
W garnku zagotować wodę z cukrem, listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i szczyptą soli. Dodać cebulę i gotować około 3 – 4  minut. Gdy cebula jest miękka, garnek zdjąć z ognia i dodać ocet, szybko schłodzić.
W słoiku układać śledzie na przemian z cebulą i zalać zalewę octową. Słoik zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (lub dłużej).

Smacznego:- )


śledzik do wódeczki
Śledzie w occie
śledzie w zalewie octowej
Śledzie w occie

1 komentarz :

  1. Przepysznie się prezentuje :)Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń