Ryba (sum) zapiekana z pieczarkami |
Mąż najlepszy przyniósł do domu suma afrykańskiego, suma oczywiście jadłam ale naszego rodzimego, co tu jednak zrobić z takim afrykańskim? Zastanawiałam się jak go podać, na szczęście przypomniał mi się przepis, który wpadł mi w oko w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Jest tu wszystko co lubię ryba oprószona kolendrą, pieczarki, cebula. Ryba tak przygotowana smakuje wyśmienicie zamiast suma możecie użyć karpia, miętusa lub innej ulubionej ryby.
- ok. 600 g fileta z suma afrykańskiego (lub innej ryby)
- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- 1 cytryna
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżeczki kolendry
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub kolendry
Skórę
suma natrzeć solą, chwilę poczekać, a następnie nożem usunąć śluz. Rybę umyć i
osuszyć, podzielić na 4 części. Każdą porcję oprószyć solą, pieprzem i
posiekanymi nasionami kolendry, odstawić
do lodówki.
Pieczarki
umyć, osuszyć, pokroić w plastry usmażyć na złoto na łyżce masła klarowanego -
odłożyć. Cebule pokroić w grubsze krążki i podsmażyć na kolejnej łyżce masła
klarowanego, przełożyć do pieczarek.
Na
tej samej patelni na dużym ogniu, chwilę obsmażyć rybę, tak aby się ładnie zrumieniła.
Naczynie
żaroodporne wysmarować odrobina masła, ułożyć rybę i warzywa. Zapiekać w
piekarniku ok. 15 – 20 minut. Podawać z posiekaną
natka pietruszki lub kolendrą.
Smacznego:-
)
Źródło przepisu: Ósmy kolor tęczy
Nie miałam okazji jeszcze próbować suma, teraz się nim zainteresowałam, muszę go gdzieś dorwać.
OdpowiedzUsuń